Blueberry buckle/ Chec pufos cu afine

Print pagePDF pageEmail page

 Please scroll down for English version!

IMG_7720Acest chec l-am facut cu ceva timp in urma in dorinta mea de a face ceva bun si, l-am gasit pe foodnetwork, pe pagina Annei Olson.

Din greseala, eu am pus afinele in aluat, caci in reteta initiala ele erau deasupra si, in plus, eu am mai adaugat smantana pentru ca mi s-a parut aluatul cam vartos…dar pana la urma a iesit o pufosenie de chec cu textura pufoasa de se topeste in gura! Poate fi facut si cu alte fructe, mure, merisoare, caise, dar taiate bucatele mai mici, ce va place voua si aveti la indemana!

Ingrediente: am folosit ca unitate de masura o cana de 250 ml si va iesi un chec/prajitura, de marimea 20cm/20cm  (o tava patrata, sau rotunda cu diametrul de 22cm – 26 cm)

115 gr unt/margarina

1/2 cana zahar (100 gr)

1 ou

1 lingurita esenta de vanilie

coaja de lamaie/portocala

2 cani faina (260 gr)

2 si 1/2 lingurite praf de copt

1 praf sare

1/2 cana lapte (125 ml)

1/2 cana smantana (125 ml)

2 cani afine (proaspete sau congelate si scurse)

Crumble (topping)

1/3 cana zahar (70 gr)

1/3 cana faina (45 gr)

1/2 lingurita scortisoara

3 linguri unt moale (75 gr)

Preparare: Chec

  • Punem faina, praful de copt si sarea intr-un castron.
  • Separat, frecam untul la temperatura camerei cu zaharul, apoi adaugam oul si smantana, mixand dupa fiecare aditie (vreau sa precizez ca in loc de lapte se poate pune numai smantana sau invers).
  • Adaugam si coaja de la o portocala/lamaie si vanilia.
  • Faina o incorporam alternativ cu laptele.
  • La final adugam afinele bine scurse (daca le aveti congelate) amestecand usor cu o spatula, ca sa nu le zdrobim.

Note: Aluatul va fi vartos, cat se poate mixa cu mixerul, se mixeaza cu mixerul, cand nu, amestecam cu o lingura de lemn. Eu am crezut ca este ceva gresit in reteta, dar NU este! asa trebuie sa fie, iar dupa coacere o sa vedeti ca este super moale si pufos. Din neatentie, am incorporat afinele in aluat (daca faceti asa, recomand sa le incorporati cand aluatul este deja mixat cu faina, dar nu insistam cu amestecatul fructelor in el, ci doar le intoarcem usor de cateva ori, altfel  le vom zdrobi!). Daca vreti ca prajitura sa aiba fructele deasupra, atunci le scurgeti bine de apa (daca au fost congelate) si apoi le asezati deasupra in tava in care faceti prajiturica.

Topping:

  • Intr-un bol punem faina, zaharul si scortisoara peste care adugam untul si le frecam in maini pana cand aluatul devine sfaramicios (ca un pesmet).
  • Ungem tava cu putin ulei apoi punem alutul si il uniformizam cu o paleta. Deasupra punem fructele (daca am decis asa), apoi punem toppingul. Acest topping, dupa coacere, va fi putin crocant si foarte parfumat!
  • Coacem prajitura aprox. 40-45 de minute pana cand, prin introducerea unei scobitori, va iesi curata.
  • Lasati sa se raceasca complet inainte de a servi!

Pofta buna!

Blueberry buckle/ Chec pufos cu afine
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • Cake
  • ½ cup unsalted butter, at room temperature
  • ½ cup sugar
  • 1 egg
  • 1 teaspoon vanilla
  • 2 cups all purpose flour
  • 2½ teaspoons baking powder
  • ¼ teaspoon salt
  • ½ cup milk
  • 2 cups blueberries
  • Streusel Topping
  • ⅓ cup sugar
  • ⅓ cup flour
  • ½ teaspoon cinnamon
  • 3 tablespoons unsalted butter
Instructions
  1. Cake
  2. Preheat oven to 350º F.
  3. Cream together butter and sugar until pale yellow and creamy. Add egg and vanilla and beat in.
  4. Sift together flour, baking powder and salt. Add alternately with milk until incorporated. Scrape batter into cake pan and spread evenly. Sprinkle blueberries on top of batter.
  5. Topping
  6. In small bowl blend sugar, flour and cinnamon. Cut in butter with your fingers until crumbly and no large bits of butter are visible. Sprinkle on top of berries.
  7. Bake for 45-50 minutes. Allow to cool before serving.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “Blueberry buckle/ Chec pufos cu afine

  1. January 24, 2014 at 8:44 am

    Daca ai sti cat ador eu aceste pufosenii. Arata super!

  2. January 24, 2014 at 5:41 pm

    E super! Nu pot refuza asa ceva mai ales ca e genul meu de desert!

    1. Gabriela
      January 27, 2014 at 10:53 pm

      Ma bucur ca iti place Timea! si pt. mine este un desert excelent! pupici!

Leave a Reply to Rocsy Ciobanu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.