Tarta cu merisoare/ Cranberry tart

Print pagePDF pageEmail page

Click here for English version!
IMG_4487Am cumparat de curand merisoare proaspete (cranberries) si am zis ca trebuie neaparat sa incerc sa fac ceva cu ele, o tarta, o prajitura…ceva! Asa ca, zis si facut! Tarta asta este o nebunie, moale si parfumata, deasupra face o crusta crocanta iar combinatia de dulce si acrisor este minunata, merisoarele proaspete sunt asemanatoare la gust cu visinele, dupa ce le coci, proaspete, sunt destul de astringente si, ca si greutate, sunt foarte usoare, de aceea se preteaza bine in aluaturi dense (unde puteti amesteca cu lingura fara grija de a se storci) si chiar aluaturi pufoase (unde cu siguranta, nu vor cadea la fund).

Va invit sa cititi reteta, este foarte usor de facut si rezultatul va fi pe masura! Nu o sa regretati, eu am facut-o de 2 ori intr-o saptamana!

Ingrediente: pentru o forma rotunda cu diametrul de 26 cm (cu inel detasabil)

3 oua

 400 gr zahar (2 cani gradate de 250 ml)

170 gr unt

1 lingurita esenta de vanilie

un praf de sare

coaja de la o lamaie

2 linguri lapte

2 cani faina (360 gr)

350 gr mesrisoare (2 cani)

Nota: La aceasta reteta nu se foloseste praf de copt!

IMG_4448Mod de preparare:

  • Preincalzim cuptorul la 160 ºC.
  • Punem hartie de copt pe fundul formei detasabile si ungem peretii acesteia cu unt.
  • Intr-un bol incapator vom bate cele 3 oua cu tot zaharul, timp de 3-4 minute, pana isi tripleaza volumul si se albesc.
  • Adaugam untul moale (topit la microunde eventual pentru cca 30-40 de secunde) si vanilia si mixam pana la incorporare.
  • Adaugam laptele, coaja de lamaie si sarea, iar la final adaugam faina, putin cate putin . Va rezulta un aluat destul de vartos.
  • Spalam merisoarele si le scurgem bine de apa, apoi punem o lingura de faina peste ele si amestecam, dupa care le adaugam in aluat , mestecand cu o paleta ca sa le incorporam.
  • Punem aluatul in forma cu inel detasabil si nivelam frumos cu paleta.
  • Se coace aproximativ 40 – 50 de minute la foc potrivit (eu l-am preincalzit la 350º F sau 160 ºC) pana cand trece testul scobitorii. Deasupra va forma o pojghita crocanta iar culoarea trebuie sa fie aurie!

O lasam sa se raceasca putin in forma, apoi putem sa scoatem tarta pe un platou.

Merge perfect langa o ceasca de ceai, sau dimineata, la cafea, pentru cafegii 🙂

Sa aveti pofta dragilor!

IMG_4456


5.0 from 1 reviews
Cranberry tart
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Recipe type: Desert
Cuisine: Canadian
Serves: 8
Ingredients
  • Eggs – 3
  • Sugar – 2 cups
  • Unsalted Butter – 1½ sticks or 12 tbsp (slightly softened & cut into chunks)
  • Pure Vanilla – 1 tsp
  • Salt – 1 tsp
  • Milk 2% Reduced Fat – 2 tbsp
  • All Purpose White Flour – 2 cups
  • Fresh Cranberries – 2½ cups
  • Flour – 1 - 2 tsp (sprinkle over the cranberries)
  • Orange Zest – zest of 1 orange
Instructions
  1. Preheat the oven at 350 F or 160 C
  2. Grease the springform pan with butter on the sides and on the bottom put a baking paper.
  3. Using an electric mixer, beat the eggs and sugar on high for at least 4-5 minutes until they become pale yellow and they triple their volume.
  4. Add the butter and vanilla. Beat for 2 minutes.
  5. Add the milk, salt, and orange zest. Mix for 30 seconds then add the flour little by little.
  6. Add the cranberries.
  7. Sprinkle a teaspoon or so of flour… this will prevent the cranberries from sinking to the bottom. Fold, DO NOT MIX, fold the cranberries into the batter.
  8. Pour the batter into a baking pan and spread evenly.
  9. Bake it for 45 to 50 minutes, until the center comes out clean using a toothpick.
  10. Enjoy! its awesome, crunchy on the outside and soft and crumbly inside.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 thoughts on “Tarta cu merisoare/ Cranberry tart

  1. November 3, 2013 at 12:10 pm

    Are o culoare tare frumoasă.

    1. Gabriela
      November 3, 2013 at 2:39 pm

      A fost si o tarta foarte delicioasa, daca te uiti la ingrediente si ti se va parea mult 400 gr zahar, ai sa vezi ca nu e mult, ba chiar suficient! crusta aceea crocanta se face de la zahar asa si fiind merisoarele acrisoare, este numai buna :-), asta am scris-o asa ca o completare la intrducere, ca nu am mai avut timp ieri. Pupicei si sper sa o incerci!

  2. November 3, 2013 at 5:44 pm

    Foarte bine arata. Spre rusinea mea nu am mancat niciodata merisoare, dear nu cred ca e tarziu 😀

  3. Alina
    November 10, 2013 at 10:25 am

    Arata delicios. Cu siguranta o voi adauga in meniul de astazi.

    1. Gabriela
      November 10, 2013 at 5:01 pm

      Draga Alina chiar te sfatuiesc sa o incerci, nu vei regreta ;-). Pup cu drag!

  4. December 10, 2013 at 7:20 pm

    Doamne cat de bine arata! Sa stii ca o voi incerca si eu!

    1. Gabriela
      December 12, 2013 at 5:15 pm

      O sa iti placa mult de tot! 😉

  5. Deea
    January 22, 2014 at 1:18 pm

    Arata nemaipomenit! Felicitari!
    Crezi ca ar merge si cu merisoare uscate si hidratate? Si legat de cantitatea de zahar, daca am pune 300gr ar dauna texturii compozitiei oare?

    1. Gabriela
      January 22, 2014 at 1:22 pm

      Deea nu cred ca merge cu merisoare uscate, trebuie sa fie niste fructe care au un pic de lichid, fructe proaspete de orice fel….merisoarele uscate merg cel mai bine in muffins, checuri, aluaturi pufoase. Poti face cu mere, cu prune, pere etc. iar cantitatea de zahar se ajusteaza dupa cum vrei ;-)!
      Pupicei si sa-mi spui daca ai incercat!

  6. Larisa
    August 3, 2016 at 10:34 am

    Am făcut si eu tarta săptămâna trecută. Este surprinzător de gustoasă. Felicitări! Am dat share la toată lumea ptr ca intr-adevar merită încercată. Sunt fanul acestui aluat 🙂

    1. Gabriela
      August 3, 2016 at 7:36 pm

      Ma bucur tare! Noua ne-a placut asa de mult incat a devenit preferata familiei atunci cand vrem ceva super super rapid!
      Pupicei!

Leave a Reply to Rocsy Ciobanu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.