Chec parfumat cu lamaie si unt

Print pagePDF pageEmail page

poza capatVreau sa va zic ca acest chec este preferatul sotului meu si l-am facut cu mare placere avand in vedere ca este extraordinar de parfumat si de pufos. Reteta este una adaptata dupa Anna Olson dar asa cum l-am facut va iesi perfect!

Ingrediente:

5 oua

215 gr faina (1 cana si 2/3 faina)

250 gr unt la temperatura camerei (1 cup sau 1 cana si o lingura)

300 gr zahar (1 si 1/2 cana zahar)

 8 linguri lapte (pe care le-am adaugat eu) sau 80 gr smantana sau iaurt

 coaja rasa de la o lamaie mare

 zeama de la o lamaie

 1 lingura extract de vanilie

 1 lingurita praf de copt

un praf de sare

Mod de preparare:

  • Se scoate untul cu 2-3 ore inainte pentru a se incalzi la temperatura camerei sau il taiati cubulete si il incalziti putin la microunde doar cat sa se inmoaie, cca 25 de secunde!
  • Intr-un castron inalt mixam intai untul pana cand devine omogen, adaugam 150 gr zahar (adica jumatate din cantitate) si frecam pana la incorporare.
  • Separam oualele si adaugam cele 5 galbenusuri, pe rand, in untul frecat cu zahar.
  • Punem laptele si iar mixam pana cand zaharul s-a topit iar aluatul capata o consistenta pufoasa si albicioaasa.
  • Se adauga apoi vanilia, coaja de lamaie si zeama de lamaie si se amesteca pana la incorporare.
  • Cernem faina in care punem si praful de copt si sarea, si o adaugam in aluat treptat.
  • Separat batem albusurile spuma tare cu un praf de sare  apoi adaugam 150 gr zahar (cealalata jumatate) si mixam pana cand zaharul s-a topit complet (ca la bezele). Le adaugam in aluat, la final, amestecand cu un tel in forma de para, de jos in sus.
  • Se incalzeste cuptorul la 160 de grade C, ungem o forma rotunda de chec cu ulei si turnam toata compozitia pe care o nivelam usor cu o spatula. Se lasa la copt cca 60 – 70 de minute.
    Se face testul cu scobitoarea si daca este gata, se lasa la racit putin apoi il rasturnam pe un platou si il pudram cu zahar.

Este mai mult decat minunat acest chec si sigur veti da gata musafirii!

Pofta buna!

Pentru conversii din cup (cana gradata de 250 ml) in grame , gasiti aici explicatii si tabele: http://allrecipes.com/howto/cup-to-gram-conversions/

IMG_6587 - Copy

IMG_6563 - Copy


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 thoughts on “Chec parfumat cu lamaie si unt

  1. micu aurelia
    August 1, 2015 at 9:21 am

    cel mai bun chec facut vreodata!multumesc!este a 3-a oara cand il fac!

    1. Gabriela
      August 11, 2015 at 3:25 pm

      Aurelia, ma bucur nespus ca ti-a placut! este unul dintre cele mai fine checuri! Pupicei

  2. Daniela
    April 27, 2016 at 8:06 am

    Arata bine,dar nu am incredere in cantitatile tale.Daca masori cu o cana de 250 ml , cu siguranta 1cana si 2/3 faina nu inseamna doar 210 gr.faina ,iar la 5 oua + 250 gr.unt+lapte ,e foarte putina. Am masurat o cana de 250ml ,cinareste 200 gr.faina. Ai gresit cantitatile ,cu siguranta .

    1. Gabriela
      April 28, 2016 at 11:38 am

      Draga Daniela, reteta este preluata de pe site-ul Annei Olson!!
      In America de N si S se obisnuieste sa se masoare ingredientele in cups (in traducere cani) si pt asta au inventat o unitate de masura cana (o cana stas de 250 ml)! In functie de ce masori, cantitatile sunt diferite. Adica, faina si untul nu o sa aiba aceeasi cantitate in grame per cana.
      Ca sa te convingi urmeaza linkul de mai jos!
      http://dish.allrecipes.com/cup-to-gram-conversions/
      Sau : 1 cup faina ( cana faina) = 128 gr
      1 cup zahar = 201 gr
      1 cup unt = 227 gr
      1 cup melasa (miere) = 340 gr

      Sper ca te-am lamurit! Am sa creez un topic pe tema asta ca sa aiba toata lumea (vizitatorii mei) un reper!

  3. Doina
    July 7, 2016 at 11:18 am

    E minunat!!!! L am facut de multe ori e deosebit de parfumat si pufos.

    1. Gabriela
      July 12, 2016 at 3:16 pm

      Ma bucur Doina! Pupici!

  4. Isabela
    May 24, 2018 at 10:46 am

    Buna! Ai incercat si cu mai putin zahar?

    1. Gabriela
      May 24, 2018 at 11:40 am

      Nu am ibcercat cu mai putin zahar dar poti sa incerci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.