Dintre toate ciorbele romanesti, ciorba de fasole este in topul preferatelor, nu ca mi-ar displace vreo ciorba, dar fasole nu refuz niciodata, si daca mai are si un pic de afumatura, atunci e si mai delicioasa!
Chiar daca e vara, mi-a fost pofta de fasole si am facut, nu multa, doar cat sa-mi fac pofta 🙂
Ingrediente:
500 gr fasole boabe
1 morcov mare
1 ceapa
2-3 rosii bine coapte
1 mana de marar verde
cimbru
sare
piper boabe
1 foaie de dafin
1 lingurita boia de ardei dulce
1 ardei gras
ulei
sunculita afumata (optional)
Mod de preparare:
- Se pune fasolea la inmuiat in apa rece cu o seara inainte.
- A doua zi o dam in fiert si aruncam apa de 3 ori (de fiecare data de cate ori a dat in fiert).
- Dupa ce am aruncat cele 3 ape, o punem iar la fiert (punem apa in oala cat sa o acopere cu 3 degete si mai adaugam treptata cand scade apa) impreuna cu morcovul si ardeiul taiate feliute, adaugam cimbrul (o crenguta de cimbru uscat sau 1/2 lingurita cimbru uscat si maruntit), o foaie de dafin, boiaua, sare si piper boabe.
- Separat, inabusim ceapa in putin ulei (cam 150 ml) apoi adaugam rosiile tocate si lasam sa fiarba bine pana se inmoaie.
- Cand fasolea este fiarta, adaugam rosiile cu ceapa si mai dam un clocot.
- Asezonam cu marar verde tocat marunt si servim.
- Daca facem fasolea cu sunculita afumata, o prajim putin inainte in putin ulei si o punem si pe aceasta la fiert cu fasolea si legumele.
- Daca punem sunculita afumata, o prajim putin si o adaugam in ciorbita cand fasolea este aproape gata (fiarta).
Este o bunatate! si cu sunculita si fara!
Pofta buna!
This is amazing! I love it:)
O poza faina tare petru o ciorbica delicioasa!
cea mai delicioasa ciorbita!
Ok reteta…dar ardeiul nu are ce cauta in ciorba de fasole…apreciez ca nu ai pus albitura…care schimba gustul…mai poti adauga tarhon,chimen macinat,rozmarin si maghiran….best regards!
Multumesc pentru sugestii Horatiu, o sa iau aminte ;-), totusi ardeiul nu am sa-l scot ca noua ne place sii ii da un gust dulceag. Multumesc pentru vizita!
Foarte gustoasa ciorba de fasole cind ceapa se inabusa in ulei.Drar cred ca fasolea ecea mai buna e cea cu bob marunt.DA?
Super buna ciorbita! N am mai facut demult si chiar eram dezorientata 🙂 Am gasit la tine cea mai buna reteta , pofta buna la toata lumea !
Camelia, e cea mai buna ciorbita! Nu
o dau pe oricare alta ;-).
Mancarea traditionala de post (fara sunculita) a romanilor, dar care se bucura de o popularitate de exceptie datorita gustului bogat si delicios. Merge bine cu ceapa 🙂
Acum in perioada postului este binevenita,astept si alte mancaruri de post.
Multumesc.
Ciorba de fasole dar È™i iahniea sunt preferatele mele. La categoria “De post” È™i “Ovo/Lacto/Vegetariene” vei găsi mai multe sortimente de mâncăruri de post. Chiar È™i prăjituri. ÃŽÈ›i mulÈ›umesc pentru vizita È™i te mai aÈ™tept.
Eu fierb fasolea cu morcov ,ceapa intreaga ca sa o pot scoate dupa .
Un ciolan afumat si le lasi sa fiarba pana cade carnea de pe os.
Dupa ce au fiert se face rantas .
Sare dupa gust ,un varf de lingura de zahar si 2 linguri de otet , (sau tarhon in otet) .
Pofta buna