Mancare de gutui/ Quince stew

Print pagePDF pageEmail page

Click here for English version!
IMG_7647Nu stiu cata lume mananca mancare de gutui, eu am copilarit cu asa ceva, mi se pare delicioasa si in fiecare an, toamna, o gatesc. Gutuile se pastreaza foarte bine la temperaturi scazute, in beci sau camere intunecate! o recomand cu placere, este o mancare dulce care se poate prepara cu carne de pui sau eventual de vita, nu recomand porc!

Ingrediente:

  • 4 gutui
  • 6 linguri zahar
  • 6 copanele de pui (sau pulpe intregi 4)
  • ulei pentru prajit
  • un praf de sare
  • 1 lingura faina

IMG_7641Mod de preparare:

  • Gutuile se spala de puf si se taie  felii mai groase.
  • Se prajesc in ulei pe o parte si pe alta apoi se scot cu o paleta intr-un castron, sau eventual pe prosop de hartie sa absoarba grasimea.
  • Daca folositi carne de pui, recomand sa prajiti si carnea inainte. Puteti folosi si piept de pui, daca nu va plac ciocanelele.
  • Se face un sos caramel, in care se vor fierbe si carnea si gutuile.
  • Se caramelizeaza cele 6 linguri de zahar (nu se arde, trebuie sa aibe o culoare frumoasa, ca si caramelul) si apoi se stinge cu o cana de apa mestecand rapid pana se dizolva zaharul. Se pune acest sos intr-o craticioara apoi se aseaza bucatile de carne si feliile de gutui si completam cu apa pana cand sunt acoperite in intregime. Potrivim de sare.
  • Se lasa sa fiarba cateva minute la foc mic pe aragaz fara sa amestecam, sau amestecam cu grija. Dupa ce dau un clocot, bagam mancarea in cuptor si o lasam sa se fiarba molcom cca 15-20 minute, ca sa se patrunda gutuile.
  • Daca sosul este prea subtire (vi se pare apos), dizolvati o lingura de faina in putina apa rece si turnati-o incet peste mancare amestecand usor sa nu zdrobiti feliile de gutui.
  • Se serveste cu pofta si cu icredere! ;-), este o mancare deosebita si aromata, usor acrisoara dar si dulce! Balanta dintre gusturi este una echilibrata.
  • Pofta buna!IMG_7643

    Mancare de gutui/ Queens stew
     
    The balance between sweet and sour is just perfect plus the flavor of chicken meat makes this meal just perfect!
    Author:
    Recipe type: main course
    Cuisine: Romanian
    Serves: 6
    Ingredients
    • 4 queens
    • oil for frying
    • 4 chicken legs (you can use veal too) or 6 drumsticks
    • 1 tbs flour
    • 6 tbs sugar
    • salt to taste
    Instructions
    1. Wash the queens and slice them in thick pieces.
    2. Fry them on each side then take them out and put them on paper towel to absorb the excess oil.
    3. Caramelize the sugar (until has that beautiful caramel color), do not burn it, then pour 1 cup water over and stir fast until well dissolved.
    4. Fry the pieces of chicken too, if you use chicken. If you use beef, it is better to boil it first, then fry it.
    5. Put this sauce in a pan then arrange the meat and the fried slices of queens all over the sauce. Pour more water on the top until everything is well covered.
    6. Let it simmer for few minutes then put it in the preheated oven for about 20 minutes, until the queens are soft.
    7. If the sauce is too runny, dissolve 1 tbsp of flour in some cold water then pour it gently over the meal and stir easily.
    8. Let it boil for 5 more minutes and it is done to serve!
    9. Enjoy! It is delightful!

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “Mancare de gutui/ Quince stew

  1. January 24, 2015 at 8:02 pm

    Gabriela, eu sunt topita dupa mancarea asta! Din punctul meu de vedere, este o delicatesa! Foarte buna alegerea, prezentarea frumoasa, extrem de apetisant cu tot! Te pup cu drag si seara frumoasa!

    1. Gabriela
      January 24, 2015 at 8:29 pm

      Mulțumesc mult Laura! Și eu sunt topita după ea :-). Pupicei dulci! <3

  2. Ana
    January 25, 2015 at 5:40 am

    Gutuie este ‘quince’, nu ‘queens’.

    1. Gabriela
      January 25, 2015 at 2:17 pm

      Multumesc Ana, cateodata nu stiu unde mi-e capul…:-)

      1. Ana
        January 25, 2015 at 4:26 pm

        O scapare. Importanta e nebunia asta de mincare, as minca toata cratita.

        1. Gabriela
          January 25, 2015 at 4:30 pm

          Și eu la fel! E o nebunie de mâncare , îmi lasă gura apa 🙂

Leave a Reply to Gabriela Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.