Strudel cu dovleac

Print pagePDF pageEmail page

IMG_4942Inca un desert nemaipomenit de gustos, specific romanesc, si foarte aromat! Si este de post, normal 🙂

Reteta de foi o am de la mama soacra si nu se face greu deloc! se face foite – foite, ca un aluat de foietaj si este buna si la alte prajituri, cu mere, cu iaurt, cu branza.

Ingrediente: pentru o tava mare de aragaz

Aluat:

500 gr faina

1 praf sare

250 ml apa calduta

25 gr drojdie proaspata (sau 1/2 lingurita drojdie uscata)

Ciulama rece:

200 ml ulei

10 linguri faina

Umplutura:

1 dovleac placintar de aprox. 1.300 Kg

8 linguri zahar

1 lingurita esenta de rom

1 lingurita scortisoara

nuci prajite (cat vrea fiecare, o ceasca de ex.)

IMG_4952Mod de preparare:

Aluatul:

Punem faina cu praful de sare intr-un castron si amestecam bine. Cand punem drojdia, aceasta nu trebuie sa fie in contact direct cu sarea, deoarece inhiba cresterea.

Punem apa intr-o cana gradata si adaugam si drojdia proaspata, faramitata. Daca folositi drojdie uscata, o punem direct peste faina. Adaugam apa calduta (trebuie sa fie calaie, nu fierbinte) in faina si amestecam cu mainile pana cand aluatul nu se mai lipeste de peretii vasului.

O lasam sa se odihneasca pana pregatim ciulamaua rece.

  • Intr-un castron punem uleiul apoi adaugam faina lingura cu lingura si amestecam bine cu un tel pana se omogenizeaza. Trebuie sa obtinem o ciulama mai tare, adica sa nu curga ca apa! Daca vi se pare prea moale, mai adaugati o lingura de faina!
  • Intindem coca pe blatul de lucru (neuns si fara sa-l presaram cu faina) cat putem de mult, el trebuie sa aiba o grosime de aprox. 3 mm. (deci cat mai subtire)
  • Punem ciulamaua rece deasupra aluatului si o intindem pe toata suprafata acestuia cu o lingura.
  • Impaturim aluatul  aducand marginile spre interior (cele 4 margini) apoi inca o data in acelasi fel, apoi il impaturim in 3 (ca pe o scrisoare) si apoi il mai impaturim o data in 3 (dar nu obligatoriu).Taiem aluatul in doua si il bagam la frigider pentru o ora. Se poate lucra cu el si fara sa il bagam la frigider, dar prin racire va deveni mai fraged!

Poate intelegeti mai bine cum l-am impaturit din pozele de mai jos:

Umplutura de dovleac:

  • Taiem dovleacul in 2, scoatem semintele si il curatam de coaja.
  • Il dam pe razatoarea cu ochiuri mari si il punem la calit intr-o cratita impreuna cu zaharul. Atentie!, zaharul poate fi variabil, in functie de cat de dulce este dovleacul! dovleacul meu a necesitat mai mult zahar.
  • Cand s-a inmuiat, stingem focul si adaugam esenta de rom si scortisoara si amestecam. Il lasam la racit inainte de a face rulourile. Cand s-a racit, adaugam nuca prajita si taiata bucatele mai mari.
  • IMG_4852-tileIMG_4858-tileFiecare jumatate de aluat o intindem cat putem de mult, apoi impartim umplutura de dovleac in 4 parti egale. Punem umplutura pe marginile aluatului si rulam partile spre interior ca in poza de mai sus.
  • Vom obtine 2 rulouri din fiecare jumatate de aluat. La unirea celor doua rulouri taiem aluatul cu un cutit.
  • IMG_4935-horzFiecare rulou il taiem usor (ca pe paine, fara apasare) cu o lungime de aprox. 8 cm.
  • Tapetam tava cu o foaie de copt si asezam rulourile soldateste, unul langa altul. Putem sa lasam un spatiu de jumatate de cm. intre fiecare. Daca se lipesc, nu este nici o problema, se vor coace negresit!
  • Putem sa le ungem cu apa si sa le presaram cu zahar deasupra sau le pudram cu zahar dupa ce s-au rumenit.
  • Preincalzim cuptorul la 180ºC (360 F) si coacem strudelele noastre pana capata o culoare aurie. Trebuie sa se rumeneasca frumos, apoi le pudram cu zahar si le papam cand sunt caldute sau reci!

Pofta buna! sunt delicioase! si se pot umple si cu mere 😉

IMG_4963


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 thoughts on “Strudel cu dovleac

  1. January 5, 2014 at 2:45 pm

    Iti multumesc pentru”visita” Gabriela.Imi pare bine ca ti-am descoperit blogul.Felicitari,ai numai retete delicioase!
    pupici,Violeta

    1. Gabriela
      January 5, 2014 at 4:07 pm

      Cu placere draga mea! si tu ai un blog foarte frumos! si te mai astept pe la mine ;-)!

  2. uia24
    January 9, 2014 at 12:33 pm

    interesant…mai ales ca faci tu blatu , felicitari …pare interesant si usor de facut, o sal fac si eu pe week..o sa revin cum mia iesit

    1. Gabriela
      January 9, 2014 at 1:47 pm

      este foarte usor de facut si surprinzator de bun! sa ma instiintezi cum ti-a iesit!

  3. uia24
    January 27, 2014 at 7:30 pm

    nici nu am apucat sa gust ca sotu si baiatu meu leau terminat de cum leam scos din aragaz, oricum au iesit super multumesc pentru reteta

    1. Gabriela
      January 27, 2014 at 10:50 pm

      Cu cea mai mare placere ! ma bucur nespus ca v-au placut! sa incerci si cu mere 😉

  4. August 13, 2014 at 10:48 am

    Nemaipomenite rulouri! Perfecte ca aspect, superb prezentate, felicitari! Aluatul arata grozav si nu pare greu de facut, o sa il incerc neaparat 🙂

  5. ysa
    February 7, 2015 at 1:11 pm

    Am facut aluatul si strudelele sunt in cuptor……dar am o intrebare,cum trebuie sa fie aluatul cand il scoti din frigider?pentru ca l-am scos si cand am inceput sa il intind pe aici pe colo ‘ mi-a iesit uleiul amestecat cu faina…..trebuia sa l iau iar la framantat?

    1. Gabriela
      February 7, 2015 at 10:54 pm

      Asa se intampla, iese ciulamaua…dar nu-i nimic, oricum nu mai trebuie framantat! Sper ca ti-au placut ;-). Pupicei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *