Zacusca pentru iarna

Print pagePDF pageEmail page

Scroll down for English versionZacusca este un fel de tocanita traditionala romaneasca care combina intr-un mod delicios vinete, ardei, ceapa si suc de rosii, intai coapte apoi inabusite bine in ulei. Eu va prezint reteta mea, si va asigur ca o sa va delectati cu o zacusca buna delicioasa!!!!

Ingrediente: (aprox 12-14 borcane de 400g)

5 kg vinete (aproximativ 10 -12 vinete mari, bine coapte)

3 kg ardei capia (aprox. 16 ardei )

1,5 kg ceapa

1 l ulei

boabe de piper

foi de dafin (2 foi)

1,5 l suc de rosii

sare dupa gust

Mod de preparare:

Precizare: am cantarit ingredientele coapte si am avut 2,3 kg vinete si 2kg ardei copt.

Cum recunoastem vinetele bine coapte? Ele trebuie sa fie de culoare neagra (nu violet spre negru sau maronii) si trebuie sa fie tari la atingere. La ora actuala sunt multe soiuri de vinete, eu prefer sa fac zacusca din vinetele mari si negre, traditionale romanesti.

Stergem vinetele cu un servet umed si le coacem pe plita sau pe gratar pana devin moi in interior. Le scoatem int-un castron si le vom curata imediat! Nu le lasam peste noapte sau cateva ore sa se raceasca pentru ca pulpa se va innegri.

Le taiem codita pe un tocator de lemn si apoi le sectionam cu cutitul pe jumatate. Scoatem pulpa bine coapta cu o lingura si o punem la scurs intr-o sita de inox sau de plastic.

Le lasam la scurs cca 2 ore, sa se scurga toata amareala.

Coacem si ardeii si ii curatam de pielita si seminte. Recomand sa nu ii curatati la jet de apa, se va duce tot gustul.

Tocam ceapa marunt si o calim in tot ueiul, la foc mic sa nu se lipeasca. Adaugam si putina sare cand o calim. Eu am calit-o intr-o cratita teflonata, dar o puteti pune si intr-o cratita de inox sau tuci!

Cand ceapa a devenit sticloasa, adaugam sucul de rosii si lasam sa fiarba pana cand adaugam vinetele si ardeii.

Tocam vinetele cu un cutit de lemn (daca avem), daca nu, le tocam cu cutitul normal. Le adaugam peste ceapa cu bulion. Mie imi plac vinetele tocate mai mari.. Oricum se vor fierbe bine impreuna cu celellte legume si vor deveni ca o pasta legata.. Adaugam  si foaia de dafin si piperul boabe.

Taiem ardeii bucatele si apoi ii adaugam in cratita. Amestecam cu o lingura de lemn din cand in cand sa nu se lipeasca. Avem grija sa micsoram focul. Zacusca se face la foc mic. Cam dupa o jumatate de ora de fiert pe aragaz, bagam cratita in cuptor si lasam zacusca sa se coaca bine. Cand s-a ridicat ueiul deasupra, stingem cuptorul.

Zacusca se pune fierbinte in borcanele curate si uscate. Uleiul care este in exces se pune deasupra zacustii din borcan. Se inchid ermetic si se pun borcanele intr-o tava pe care o vom baga iar la cuptor ca sa sterilizam borcanele. Eu am setat temperatura cuptorului la 75°C (170 F). Le tinem in cuptor cam 2 ore. Ele vor face vid si se vor steriliza bine.

Cand stingem focul, putem lasa borcanele in cuptor pana cand se racesc.

Mie mi-au iesit 10 borcane de 400 ml si doua borcane de 800 ml.

Zacusca se pastreaza la temperatura constanta, cam 5-6 grade dar tine si la temperatura camerei daca a fost bine sterilizata.

Pofta buna la zacusca!

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Zacusca pentru iarna

  1. September 9, 2018 at 3:56 pm

    Ce prezentare faina.Parca mi se face pofta desi nu mai mananc zacusca de ceva vrema.

  2. September 10, 2018 at 5:00 am

    Wish I could dig right in! So yummy 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.