Tort cu mousse de iaurt si fructe de padure/ Berries cake with yogurt mousse

Print pagePDF pageEmail page

Click here for English version!
IMG_6177

Este cel mai racoros tort care l-am mancat vreodata! Poate am mai spus asa ceva despre anumite torturi ale mele, dar ca asta nu e nici unul! Parol! Are exact cantitatea de zahar care trebuie si suficiente fructe de padure incat sa-l faca nici prea acrisor nici prea dulce.

Ingrediente: forma 24 cm

Blat:

  • 4 oua
  • 1 varf de cutit cream of tartar (sau un praf de sare)
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri cu varf faina

Crema:

  • 400 ml iaurt natural (6% grasime)
  • 350 ml frisca (35% grasime)
  • 3 linguri cu varf zahar pudra
  • 10 gr gelatina granule

Jeleu fructe de padure:

  • 350 gr fructe de padure congelate (sau proaspete)
  • 4 linguri zahar tos
  • 10gr gelatina

Pt. decorat:

  • 150 ml frisca
  • fulgi de cocos

IMG_6216Mod de preparare:

Blat de pandispan:

  • Se separa albusurile de galbenusuri iar albusurile se bat spuma cu un varf de cutit cream of tartar (sau doar un praf de sare). Acest cream of tartar este o pudra alba care va ajuta ca albusurile sa se bata extraordinar de bine!
  • Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana la dizolvarea completa.
  • Adaugam apoi si galbenusurile pe rand, apoi, cu ajutorul unei spatule sau tel in forma de para, incorporam faina cu miscari de jos in sus ca sa nu iasa aerul din aluat.
  • Preincalzim cuptorul la 180ºC si coacem blatul (aprox. 15 -20 min) intr-o forma de tort cu diamentru 24 cm pe care am tapetat-o in prealabil cu hartie de copt.
  • Il lasam la racit pe un gratar si apoi il ytaiem in doua.

Jeleul de fructe de padure:

Punem intr-o craticioara fructele de padure impreuna cu zaharul si fierbem cca 10 min. la foc mic pana se dizolva zaharul. Lasam apoi fructele sa se raceasca putin apoi le pasam in blender. Le lasam deoparte pana pregatim crema de iaurt.

Crema:

  • Punem gelatina la hidratat in apa calduta (cat sa o acopere cu 2 degete). Dupa 10 min. o dizolvam pe baie de abur sau la microunde 30 de secunde.
  • Mixam frisca pana cand se intareste, dar nu mixati in exces pentru ca se poate taia! O mixati atat cat sa fie ferma!
  • Masuram iaurtul apoi vom pune in iaurt jumatate din cantitatea de gelatina dizolvata si omogenizam bine (gelatina si iaurtul trebuie sa aiba aceeasi temperatura!)
  • Restul de gelatina il punem in jeleul de fructe si omogenizam bine.
  • Amestecam frisca cu iaurtul (turnam treptat iaurt in frisca) apoi vom cerne cate o lingura de zahar pudra si amestecam dupa fiecare.
  • Turnam jumatate din cantitatea de jeleu in crema si o omogenizam cu acesta (crema va avea o culoare roz si un gust deosebit)
  • Intr-un inel detasabil special pentru torturi (sau forma cu inel si fund detasabil) vom pune primul blat peste care turnam jumatate din crema apoi jumatate din jeleul ramas si il intindem usor cu lingura prin crema sa faca irizatii.
  • Punem si cel de-al doilea blat si deasupra restul de crema cu jeleul ramas prin care tragem cu lingura ca si la primul strat.
  • Bagam tortul la frigider minim 4 ore ca sa se intareasca bine crema.
  • Blatul nu necesita insiropare deoarece este foarte pufos si usor.
  • Dupa ce timpul de racire s-a scurs, scoatem inelul detasabil cu grija (eventual tragem cu lama unui cutit pe margini ca sa se desprinda frumos, daca e nevoie, nivelam ulterior)
  • Ornam cu nuca de cocos pe margini iar deasupra eu am facut niste moate de frisca peste care am presarat inimioare de zahar, voi puteti sa il ornati cum va place mai mult!IMG_6135

Pofta buna! va asigur ca o sa aveti 😉

Tort cu mousse de iaurt si fructe de padure/ Berries cake with yogurt mousse
 
Prep time
Cook time
Total time
 
This is the most refreshing cake I ever had! I know that I say this almost about all my cakes but, trust me, you won't regret if you try it! It has just the right amount of sugar and the combination with berries makes it neither too sweet nor too sour.
Author:
Recipe type: Desert
Serves: 10
Ingredients
  • Ingredients: form 24 cm
  • For the cake:
  • 4 eggs
  • 1 pinch cream of tartar (or a pinch of salt)
  • 4 tbsp sugar
  • 4 tbsp flour
  • Cream:
  • 400 ml plain yogurt (6% fat)
  • 350 ml whipping cream (35% fat)
  • 3 tbsp icing sugar
  • 10 gr gelatin (granules)
  • Jelly:
  • 350 gr frozen berries (or fresh)
  • 4 tbsp granulated sugar
  • 10 gr gelatin
  • Decoration:
  • 150 ml whipping cream
  • coconut flakes
Instructions
  1. Method:
  2. Cake: (either use a cake mix, Betty Croker for example, either use the recipe above)
  3. •Separate egg yolks and beat the egg whites with a pinch of cream of tartar (or just a pinch of salt). The cream of tartar is a white powder that helps the whites to be beaten extremely well!
  4. •Add sugar spoon by spoon and mix well after each addition, until the whites become shiny
  5. •Then add the yolks one at a time and then use a spatula to incorporate the flour,stiring from the bottom up
  6. •Preheat the oven to 180 º C (360F) and bake the cake (approx. 15 -20 min) in a cake pan with the diameter 24 cm.
  7. •Let it cool on a rack and then you can cut it in two.
  8. Fruit Jelly:
  9. Put in a saucepan the berries with sugar and cook them about 10 min on low heat until sugar dissolves. Then leave the fruits cooling down slightly and crush them in the blender. Leave them aside until yogurt is ready.
  10. Cream:
  11. •Hydrate gelatin in warm water (water should cover gelatin). After hydratation, dissolve the gelatin on steam bath or in the microwave for 30 seconds.
  12. •Mix the whipping cream until stiff peaks form,do not overmix! Mix enough to be firm!
  13. •Add the gelatine (disolved and cooled).Gelatine and yogurt should be the same temperature!
  14. •The other 10 gr of gelatine put it in the fruit jerlly and stirr it well.
  15. •Mix the whipping cream with yogurt (pour the yogurt gradually in the cream) then sift one tbsp of icing sugar and stir after each addition
  16. •Pour half of the fruit puree in the yogurt cream and homogenize well (the cream will have a pink colour and a delicious taste)
  17. •In a special removable ring for cakes, put the first half of the sponge cake, then add half of the yogurt cream and pour half of the jelly above (using a spoon) and gently create irisation with a knife (as shown in the pictutres)
  18. •Put the second layer of the sponge on the top and pourthe remaining yogurt cream and then theremaining fruit puree, creating the same design.
  19. • Refrigerate the cake at least 4 hours before you will take it out from the ring
  20. •The sponge cake it is very fluffy and light.
  21. •After cooling time has passed, carefully remove the detachable ring (possibly draw the blade of a knife around the edges to detach nice)
  22. •Decorate with coconut flakes on the sides and on the top I used whipping cream, but you can leaveit just like that!
  23. Enjoy! I assure you that you will!

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 thoughts on “Tort cu mousse de iaurt si fructe de padure/ Berries cake with yogurt mousse

  1. January 26, 2014 at 9:55 am

    Mmmm prea bun si delicios tortul tau!

  2. January 27, 2014 at 7:50 pm

    Un tort perfect !

    1. Gabriela
      January 27, 2014 at 10:50 pm

      Multumesc maria! chiar este un tort perfect, din punct de vedere al gustului asa il declar si eu 😉

  3. meri
    February 16, 2014 at 5:25 am

    Este cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata!!! Blatul pufos, crema dulce-acrisoara nu e grea ca si cremele cu unt , intr-un cuvint , o minunatie care s-a topit urgent!!!

    1. Gabriela
      February 22, 2014 at 5:33 pm

      Meri tare ma bucur ca ti-a placut! si eu am aceeasi parere! Pupicei!

  4. meri
    February 24, 2014 at 6:01 am

    Gabriela, am uitat sa-ti spun ca il papa si australienii pe nerasuflate, a fost ziua fiului meu duminica si tortul tau a avut un succes nemaipomenit!! Mii de multumiri pt reteta!!!

    1. Gabriela
      February 24, 2014 at 11:50 am

      Draga Meri tare ma bucur sa aud ca v-a placut :-), nici nu avea cum sa de gres, este cel mai racoros tort! Te imbratisez cu drag!

  5. Iulya_ionesi@yahoo.com
    March 8, 2014 at 12:10 pm

    Buna Gabriela am încercat si eu sa-l fac dar mie consistenta cremei de la urma părea ca s-a brânzit ,deși la gust crema era ff buna.o sa vad ce va ieși la sfârșit ,multumesc de reteta !!

    1. Gabriela
      March 8, 2014 at 1:52 pm

      Draga Iulia, daca gelatina a fost fierbinte cand ai pus-o peste crema (iaurt si frisca) este posibil sa se fi branzit din acest motiv…am specificat in reteta ca trebuie sa aiba aceeasi temperatura (adica gelatina trebuie racita macar la temperatura degetului ca sa fie adaugata in crema) sau alt motiv ar fi ca frisca a fost batuta prea mult, de obicei se branzeste frisca daca este prea batuta, nu-i nimik, sunt convinsa ca se va aseza la frigider! sa ma instiintezi si pe mine daca ti-a iesit! Pupicei!

  6. Adina
    June 29, 2018 at 2:16 pm

    Bună Gabriela! Din 4 oua nu am reușit sa împart în doua foi, iar pentru crema nu mai era necesar iaurtul, din punctul meu de vedere! Eu nu am pus iaurt, doar frișcă cu piureul de afine!

    1. Gabriela
      July 11, 2018 at 3:42 pm

      Adina, din 4 oua iese un blat destul de subtire, dar daca ai un cutit foarte bun pentru feliat paine, se putea felia usor. Reteta de crema se poate face si fara iaurt, dar totusi iaurtul ii da alt gust cremei, o face nemaipomenit de racoroasa , un pic acrisoara asa!

  7. Eva
    December 15, 2019 at 3:13 pm

    Câte grame de gelatina? 20 sau 10? 10 in sos și 10 in iaurt sau cum?

    1. Gabriela
      April 7, 2020 at 8:18 pm

      20 grame in total.
      10 la crema de iaurt si 10 la jeleul de fructe.

  8. Eva
    December 15, 2019 at 6:40 pm

    Sunt 20g de gelatina in total?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.