Click here for English version!
Prajiturica asta este extraordinara daca este facuta in casa, nu se compara cu ce se gaseste in cofetarii. Poate pentru gustul unora este cam dulce, dar se poate reduce din cantitatea de sirop iar ca glazura se poate folosi un mix de ciocolata topita cu frisca lichida, sau unt, in loc de fondant (care este foarte dulce)
Ingrediente pentru o tava de 20cm/30cm (ies 20 de prajiturele)
Blat:
6 oua
200 gr zahar
40 ml apa
40 ml ulei
200 gr faina
3 linguri cacao
1 plic praf de copt
Sirop:
500 ml apa (eu am vrut-o foarte insiropata)
10 linguri zahar
3 linguri miere
1 lingura esenta de rom
1 lingurita nes
Crema:
270 gr unt
200 gr ciocolata amaruie
3 linguri zahar pudra
3 linguri cacao
Fondant:
250 gr zahar
125 ml apa
2 linguri miere
2 linguri cacao
2 linguri apa (extra)
Alternativa glazura:
150 gr ciocolata amaruie
50 gr unt (sau 75 ml frisca lichida)
Mod de preparare:
- Incingem cuptorul la 180 de grade.
- Separam albusurile de galbenusuri; galbenusurile le frecam cu ulei pana devin ca o maioneza subtire si albusurile le batem spuma tare, cat sa nu se desprinda de pe paletele mixerului. Cand spuma e tare, punem zaharul treptat si mixam, apoi apa, pasta de galbenusuri si amestecam cu o spatula de lemn, cu miscari de jos in sus. Punem apoi, in ploaie, faina amestecata cu cacaoa si praful de copt (pe care le-am cernut inainte)
- Tapetam o tava cu hartie de copt si coacem aproximativ 30 de minute pana cand trece testul scobitorii.
Siropul: il pregatim in timp ce se coace blatul.
Punem intr-o craticioara apa cu zaharul si lasam sa dea un clocot si sa se dizolve bine zaharul. Adaugam mierea si mai lasam putin sa fiarba (aprox 3 minute). Dam deoparte siropul si adaugam nesul si esenta de rom. Lasam sa se raceasca bine inainte de a insiropa.
Crema:
- Untul trebuie sa fie la temperatura camerei iar ciocolata o topim pe bain marie, sau in microunde (eu am tinut-o cam 1 minut 40 de secunde, verificand-o din cand in cand).
- Frecam untul spuma apoi adaugam ciocolata topita si racita. Sfatul meu este sa gustati intai din crema si daca vi se pare ca ii mai trebuie zahar , ii mai adaugati dupa gust. Eu am mai pus 3 linguri rase de zahar pudra. Adaugam si cacaoa si omogenizam bine. O lasam deoparte ca sa insiropam blatul (nu o bagati la frigider ca se va intari foarte tare si nu mai puteti sa o intindeti pe blat :-))
- Taiem blatul in doua foi si il insiropam din belsug.
Intai asamblam prajitura, blat dedesubt, crema, apoi iar blat si bagam la frigider (oprim 3 linguri de crema pentru ornat). In acest timp pregatim fondantul:
- Intr-o craticioara cu fund dublu, punem apa si zaharul si lasam pe foc sa fiarba aprox. 15 minute. Langa noi trebuie sa avem un pahar cu apa rece. Din cand in cand (dupa cca 10 min.) picuram un pic de sirop in apa rece, daca se formeaza o picatura tare ca o margeluta, atunci fondantul este gata, daca se imprastie il mai lasam sa fiarba. Cand a trecut testul margelutei, luam de pe foc si adaugam mierea.
- Umplem o cratita cu apa rece in care vom scufunda craticiara nostra cu fondant, sau punem apa rece in chiuveta ca sa racim fondantul. Amestecam cu o lingura in fondant pana incepe sa se ingroase (devine vascos), si se albeste. Cand s-a albit adaugam si cacaoa si omogenizam bine.
La mine fondantul s-a intarit un pic cam mult, asa ca daca vi se intampla lucrul acesta, mai adaugati 2 linguri de apa.
Taiem prajitura in patrate si turnam pe fiecare bucata cate o lingurita sau doua de fondant. Lasam fondantul sa se intareasca (eventual o bagam 10 minute la frigider) apoi spritam un mot de crema pe fiecare prajiturica.
Se tine la frigider iar cand vreti sa o serviti, scoateti prajitura cu cel putin 20 de minute inainte, sa fie la temperatura camerei.
- Ingredients for a tray 20cm/30cm (about 20 mini cakes)
- Cake:
- 6 large eggs
- 200 gr sugar (1 cup)
- 40 ml water (1/4 cup)
- 40 ml oil (1/4 cup)
- 3 tbsp cocoa
- 200 gr flour (7 oz or 1½ cup)
- Syrup:
- 500 ml water (I wanted it very juicy)
- 10 tablespoons sugar
- 3 tablespoons honey
- 1 tablespoon rum
- 1 teaspoon instant coffee
- Cream:
- 270 gr butter (1¼ cup)
- 200 gr dark chocolate (7 oz)
- 3 tablespoons powdered sugar
- 3 tablespoons cocoa
- Fondant:
- 250 g sugar (1¼ cup)
- 125 ml water (1/2 cup)
- 2 tablespoons honey
- 2 tablespoons cocoa
- 2 tablespoons water (extra)
- Alternative glaze:
- 150 g dark chocolate (5 oz)
- 50 g butter (1/2 stick of butter) or 75 ml whipping cream (1/3 cup)
- Preheat oven at 400 F degrees.
- Separate the eggs, beat egg whites until stiff, then add sugar gradually and beat well until become glossy.
- In a separate bowl, mix together egg yolks and oil until they become like a runny mayonnaise then add this to the egg whites and mix well. Add the water.
- Sift the flour, cocoa and baking powder and incorporate them with a spatula in the batter, from bottom up.
- Line a tray with baking paper and bake about 30 minutes until toothpick test passes.
- Syrup: make it while the cake is baking.
- Put together sugar and water to a boil and let it dissolve well. Add honey and let it boil for few more minutes (about 3 minutes). Add the instant coffee and rum essence. Let it cool thoroughly before you will soak the cake.
- Cream:
- Butter should be room temperature before you start making the filling.
- Melt the chocolate (in the microwave or over simmering water)
- Mix butter with an electric mixer until creamy, then stir in the melted chocolate (cooled). My advice is to taste the cream first and if you think that needs more sugar, add more for your taste. I've put 3 tablespoons powdered sugar. Add the cocoa and mix well. Leave it at room temperature until you will cut the sponge cake (do not refrigerate butter and chocolate mixture, it will set very hard and you wont be able to spread it on the cake :-))
- Cut the sponge in two layers and soak it with the syrup.
- Assemble cake: one piece of cake underneath then put the butter mixture and then the second layer of cake (keep 3 tbsp of butter mixture for garnish) Refrigerate it until you make the fondant. Meanwhile prepare the fondant (glaze).
- In a double bottom saucepan, put water and sugar and let it boil approx. 15 minutes. You must have a glass of cold water, beside you. From time to time (after about 10 min.) drip a little bit of syrup into the cold water, if it forms a hard drop like a pearl, then the the fondant is ready, let it simmer more if needed. When the pearl test passed, turn off the heat and add honey.
- Fill a saucepan with cold water to cool the fondant, or put cold water in the sink to cool it down. Mix with a spoon until the fondant starts to thicken (becomes viscous), and white. When becomes like that, add the cocoa and mix well.
- My fondant has hardened a bit too much, so if this thing happens to you, add in 2 tablespoons of water and stir well.
- Cut the cake into squares and pour 1 - 2 teaspoons of fondant over each piece. Let the fondant harden (possibly after 10 minutes refrigeration) then ornate the cake with the remaining butter filling (each square).
- Before serving, remove the cake from the fridge, 20 minutes ahead of time!
- Bon appetite! it is worth trying this awesome chocolate cake, is incredibly good!
Pofta buna! merita incercata, este nemaipomenit de buna!
Caat de bine au iesit!! Nu ma satur sa le admir 😉 Felicitari Gabriela!
Daca ai sti cat de mandra sunt eu! nu numai ca sunt frumoase dar au iesit extraordinar de gustoase! pupici!!!
Your chocolate cake looks and sounds so delicious, thank you for the recipe!
Ti-au iesit minunate si super apetisante. Bravo!
Multumesc Rocsy! sa stii ca au fost nemaipomenit de bune!
Nu am facut niciodata amandine, dar acum stiu de unde voi lua reteta!
Au fost nebunie curata! stiu ca sunt si alte retete de crema, dar asa mi-a venit mie sa o fac, fara galbenusuri….ma gandesc ca iesea un pic mai moale dc foloseam galbenusuri, oricum, este divina!
Buna!
Tocmai am facut, ma rog, incercat sa fac amandinele, prajiturile mele preferate….Si sunt f f suparata pt ca, nu a iesit blatul!! Inca din faza de pregatire mi s-a parut f putina compozitie, tava am exact de care ai spus, 20×30 cm si a iesit o foita de blat….cum sa o mai tai in doua??? Am respectat CU STRICTETE instructiunile si tot degeaba si sunt nervoasa pe genul de retete care sunt incomplete. Cum din 4 albusuri si 2 lg de faina sa iasa aluat de taiat in doua, fie si cu praful de copt adaugat??????
Imi pare rau de timpul irosit si de amaraciunea copiilor care abia asteptau…..
am scris gresit 2 lg faina…4 erau….si 2 de cacao….ma rog….tot n-a iesit….acum sunt in bucatarie si incerc sa refac ceva..
Draga Larisa, reteta de blat se compune din 4 oua, nu 4 albusuri (albusurile batute cu zaharul apoi adaugi galbenusurile, la final faina si cacacoa cu praful de copt. Sincer mie mi-a iesit un blat nu foarte gros dar care se putea taia foarte bine, pentru ca are consistenta destul de vartoasa ca sa poata fi taiat cu usurinta. Imi pare nespus de rau ca nu ti-a iesit, eu la randul meu, am preluat reteta de la altcineva, doar nu am inventat-o eu, dar se mai intampla, si la case mai mari, sa nu iasa din prima…daca ti s-a parut subtire blatul , mai puteai face unul, sau poate praful de copt nu era bun…se mai intampla sa fie umezit sau chiar expirat.
De obicei scriu la inceputul retetei o introducere prin care spun inconvenientele retetei sau partile bune ale acesteia, si in general ma documentez bine inainte de a ma apuca sa fac ceva, dar…ce sa mai zic acuma, data viitoare sper sa iti iasa si poti face din 6 oua, cu 6 linguri de faina si 3 de cacao (cacaoa este ca si faina, se pot inlocui lingurile de faina cu cacaoa, de exemplu, la un ou se pune o lingura de faina de obicei, daca faci un blat din 6 oua, si il vrei mai negru, pui sa zicem 4 linguri de faina si 2 de cacao, sau ca sa iasa mai vartos si mai usor de taiat, la cate oua se folosesc, se pun tot atatea linguri de zahar, tot atatea linguri de faina plus cacao 2-3 linguri).
Asa am facut pana la urma…inca un blat…Ca nu-mi venea sa arunc..Dar a trebuit sa ma linistesc intai:) Totusi per final mi s-a parut scumputa reteta. Asta e. Important e ca gustul a fost foarte bun!
Totul e bine cand se termina cu bine! ma bucur ca ti-a placut si sper sa nu fii suparata pe mine ;-), eu sunt fan amandine si data viitoare am sa fac si eu un blat din 6 oua, ca sa nu mai fie probleme la taiat! pupicei!
Buna ziua,
am incercat si eu reteta am respectat cantitatile am copt aprox 30 min la 180 grade : din pacate am avut aceeasi problema , blatul nu a crescut deloc.
Imi pare rau, doresc sa avertizez si alte doritoare sa aiba grija cu acest blat care risca sa nu creasca.
O zi buna,
crina ispas
Imi pare rau ca nu a iesit…inseamna ca si eu m-am insprat de unde nu trebuie, am zis totusi daca se pun 6 oua, va iesi mai inalt…O sa revin cu o reteta imbunatatita!
Am adaugat reteta clasica de blat pentru amandine , pe care am vazut ca o folosesc majoritatea bloggerilor cu renume, Teo’s kitcken, Dulciuri fel de fel, Laura Sava etc. Eu am ales blatul precedent din 4 oua si fara zahar ca am zis sa nu iasa foarte multe, mai facusem o data cu vreo 2 ani in urma si blatul imi crescuse muult prea mult si a fost mai mult blat decat crema….Dar ca sa nu fie probleme, reteta este cu zahar ca ouale sa se bata foarte bine si sa fie mai spumoase, atunci consistenta blatului va fi cu totul alta si va creste fara probleme!
parca blatul arata la fel
http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro/2013/04/amandina.html
Definitely the best textured cake I have ever made.
Thanks! Good to know 🙂
Thanks for trying Kashiefa!
It is one of my favourite!