Cornuri sarate cu branza

Print pagePDF pageEmail page

407933_10150654677310202_1460850505_n

 Ingrediente:

  1 kg de faina de buna calitate

  50 gr drojdie proaspata

  1.5 lingurita sare

  500 ml lapte

  2 linguri zahar

  300 ml ulei (sau unt)

  2 galbenusuri

  2 albusuri pentru uns cornurile

  branza dulce sau telemea (optional)

  susan sau mac

Mod de preparare:

Se face in primul rand maiaua, dintr-un pumn de faina si putin lapte caldut

Intai dizolvam drojdia cu laptele caldut apoi adaugam faina si mestecam bine. Maiaua trebuie sa fie cleioasa si se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent!

Intre timp pregatim aluatul. Acest aluat nu necesita prea mare atentie deoarece se amesteca toate ingredientele odata fara sa framantam prea mult, ca la cozonac.

Intr-un lighenas, se cerne faina, se adauga, sarea, cele 2 galbenusuri, laptele caldut (cam 37 grade sa aiba) si zaharul, se amesteca totul cu mana pana cand s-a incorporat tot apoi adaugam maiaua care trebuie sa-si fi dublat volumul. Puteti astepta intai sa creasca maiaua si sa o adaugati in lighenas inainte de a mesteca.

Aluatul va fi unul gras, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie pentru a putea rulacornurile.

Se formeaza o bila mare de aluat care se lasa la dospit cca 1 ora, pana cand se dubleaza in volum.

Cand a luatul a crecut  formam un cilindru pe care il taiem in 6 sau 7 bucati din care vom face bile de coca.

Se ia cate o bila si se intinde cu facaletul in forma rotunda pe planseta. Fiecare rotund se taie in raze (8 sau 10) care se vor rula de la baza mare spre varf, tragand de fiecare data cand rulam inspre noi pentru a forma cat mai multe straturi. Aluatul ne permite, fiind foarte elastic.

Pe fiecare raza se va presara putina branza daca vreti sau chiar bucatele de crenwursti sau ciuperci. eu de obicei le fac cu branza sarata si le consum pe post de paine.

Dupa ce rulam cornurile, le asezam intr-o tava unsa cu ulei sau tapetata cu foaie de copt, si le mai lasam cca 20 de minute sa creasca. Eu in timp ce rulez restul de cornuri, primele cresc si le bag in cuptor imediat ce am terminat toate cornurile de rulat, in ordinea rularii. Tin sa precizez ca vor iesi cam 40 – 50 de cornuri, deci veti avea nevoie de 2 – 3 tavi, asta daca faceti dintr-un kg de faina, dar puteti injumatati cantitatea. Eu fac dintr-un kg si bag jumatate din cornuri deja coapte la congelator pentru a le consuma proaspete in alta zi.

Dupa ce le asezati in tava, se ung fiecare cu albus de ou si se presara susan sau mac pe deasupra.

Se coc in cuptorul preincalzit la 200 de grade C pentru cca 25 de minute, sau pana cand devin aurii.

IMG_4219

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Cornuri sarate cu branza

  1. dana
    October 10, 2013 at 11:20 am

    300 ml ulei (sau unt) -asta cand se adauga in aluat?

    1. Gabriela
      October 20, 2013 at 6:17 pm

      se adauga odata cu celelalte ingrediente. Toate ingredientele se amesteca , nu exista o ordine, pui faina, sarea, uleiul etc apoi drojdia dospita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *