Eclere, unul din preferatele mele, sunt excelente oricand, racoritoare, un desert usor bun si la petrecerile pentru copii! Aici am pregatit o reteta dubla deoarece am considerat ca pentru un party nu vor fi suficiente doar 12-15 eclere!
Ingrediente:
Aluat:
8 oua
200 ml ulei
2 cani apa (500 ml)
2 cani faina (aceeasi cana cu care am masurat apa, de 250 ml)
1 lingurita sare
Crema:
6 galbenusuri
1 l lapte
300 gr zahar
2 pliculete vanilie (sau o pastaie)
4 linguri amidon (120 gr) sau 8 linguri faina
300 ml frisca lichida (optional)
5-6 lingurite nes (pentru cele cu nes) pentru 1 l lapte (3 lingurite pentru 500 ml)
Glazura:
100 ml frisca lichida
100 gr ciocolata
sau
100 gr ciocolata
50 gr unt
Mod de preparare coji:
- Se pune apa la fiert intr-o craticioara cu uleiul si sarea, cand a clocotit, se da deoparte si se pune toata faina odata si se amesteca repede pana devine lucioasa si se desprinde de pe peretii vasului.
- Se lasa sa se raceasca bine, apoi se adauga pe rand cate un ou, amestecand bine dupa fiecare.
- Se preincalzeste cuptorul (200°C) si se spriteaza aluatul cu ajutorul unui sac a poche in tava pregatita cu hartie de copt, sub forma alungita (cam 8 cm L si 1,5 l) la distanta unul de altul, apoi dupa 10 minute se micsoreaza focul. Ele cresc dublu si se tin in jur de 30 minute in cuptor, sa fie usor rumenite si goale in interior, altfel ies cleioase.
- Se scot din cuptor si se lasa la racit, apoi se tin in punga de plastic, pana se umplu cu crema, altfel se usuca repede.
Mod de preparare crema:
- 500 ml lapte rece se amesteca cu amidonul amestecand energic cu un tel ca sa nu faca cocoloase. Separat batem galbenusurile cu o furculita si le turnam apoi peste laptele rece mixand foarte bine sa se omogenizeze.
- Separat se incalzesc inca 500 ml lapte cu 300 gr zahar, si cand s-a infierbantat bine, adaugam in fir subtire laptele fierbinte peste laptele rece cu amidon si galbenusuri amestecand foarte bine cu telul. La inceput adaugam putin lapte fierbinte, apoi mai mult (ca sa nu coagaulam ouale)
- Crema se transefera din nou in craticioara si se amesteca foarte bine cu telul pe foc foarte mic, pana se ingroasa , apoi se ia de pe foc si se adauga zahar vanilat sau esenta de vanilie sau semintele de la un baton de vanilie si se lasa la racit.
- Pentru crema de nes, la inceput, cand amestecam cei 500 ml de lapte, dizolvam si cele 3 lingurite de nes in laptele rece. (sau 6 lingurite daca folosim 1 l)
- Cand crema s-a racit incorporam frisca batuta tare. (se poate omite pasul acesta si se poate pune frisca deasupra cremei. daca frisca nu este foarte buna, se poate inmuia crema!!)
Asamblare eclere:
- Cojile se taie in doua parti inegale (intr-o parte vom pune crema si trebuie sa fie mai adanca).
- Spritam cu ajutorul uni cornet crema de vanilie/nes in coji apoi peste crema de vanilie spritam frisca. (sau o incorporam direct in crema, dar daca frisca nu este foarte buna exista riscul sa se inmoaie crema!)
- Glazuram cu ciocolata.
Glazura:
Se pune pe foc frisca lichida si o lasam sa se infierbante apoi o tragem de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. lasam amestecul 1 minut sa se odihneasca apoi omogenizam bine ciocolata cu frisca lichida pana devine lucioasa. Inmuiem capacelele de eclere in glazura si le asezam deasupra celor umplute cu crema.
Sunt excelente si merita toata munca!
Pofta buna!
Mi-au iesit super eclerele. Nu le lauzi degeaba Gabriela. 🙂 Nu este greu, totul este sa ai rabdare, Crema mi-a placut in mod deosebit. Am de gand sa o folosesc si pt prajiturile cu foi. Eu la glazura am folosit smantana pt ca am vrut sa fie mai putin dulce. Curaj si succes gospodinelor! Nu va spun cate am mancat :)))
Ma bucur nespus ca ti-au placut! Intr-adevar crema este foarte usoara, crema clasica de vanilie.
Urmeaza un cremsnit, cu o crema asemanatoare 😉
Pupici