Ingrediente: (pentru 3 cozonaci potriviti)
1 kg faina
4 oua
450 ml lapte (sau 400 in functie de faina)
300 gr zahar
50 gr drojdie proaspata
150 gr unt (sau ulei)
2 pliculete zahar vanilat ( sau un baton vanilie)
esenta de rom
coaja de la 2 lamai
un praf sare
Umplutura:
600 gr nuca macinata
3 albusuri
5 linguri zahar
In plus: 300 gr stafide
- Cernem faina intr-un lighenas cu o seara inainte ca sa se zvante
- Scoatem ouale sa se aclimatizeze la temperatura camerei
Cand ne apucam de cozonoc a doua zi, operatiunile sunt urmatoarele:
- Facem intai maiaua din cele 50 de grame de drojdie pe care le punem intr-un bol mai inalt (cana gradata) peste care presaram o lingurita de zahar. Cand drojdia s-a lichefiat adaugam 3 linguri de faina si cateva linguri de lapte si amestecam pana devine pastoasa. O punem la crescut intr-un loc ferit de curent. Ea trebuie sa isi dubleze volumul.
- Intre timp restul de lapte il amestecam cu zaharul si vanilia si il incalzim la foc mic amestecand pana cand zaharul este complet topit. Laptele trebuie sa aiba o temperatura de 37ºC atunci cand il punem peste faina.
- In lighenasul cu faina punem ouale intregi, un praf de sare, coaja rasa de lamaie, si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn curata (nefolosita sau folosita numai la prajituri)
- Adaugam laptele treptat si mestecam in aluat pana cand acesta este potrivit de moale (nu trebuie sa fie foarte moale). De multe ori ne intra mai putin lapte, in functie de faina.
- Cand am omogenizat, adaugam maiaua care trebuie sa-si fi dublat volumul si mai framantam pana aceasta a fost incorporata.
- Incalzim untul (la microunde) – trebuie sa fie lichid – si incepem sa framantam cca. 15- 20 de minute pana cand aluatul s-a desprins de pe marginile lighenasului. El se poate desprinde mai devreme dar e bine sa-l framantam macar 15 minute, ca sa oboseasca si sa faca bule de aer.
- Spre sfarsitul framantarii adaugam in aluat stafidele (pe care le inmuiem inainte in apa cca o ora si de pe care eliminam excesul de apa cu ajutorul unui prosop de hartie)
- Acoperim lighenasul cu un servet si lasam sa creasca aluatul cam o ora, pana cand s-a dublat in volum.
- Intre timp macinam nuca.
- Cand aluatul este aproape crescut, mixam albusurile spuma si apoi adaugam 5 linguri de zahar si mixam pana ce zaharul este topit.
- Ungem planseta cu ulei, impartim aluatul in 3 si il intindem pe planseta cu mana un pic mai mare decat forma in care vrem sa-l punem.
- Amestecam intr-un castron separat nuca, numai pentru un cozonac, cu albusurile batute spuma (impartiti albusurile la ochi) si apoi punem umplutura pe aluat pe care o intindem foarte bine, lasand 2-3 cm la capete.
- Rulam cozonacul si apoi il rasucim cu grija si il punem in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.
- Procedam asa cu fiecare cozonac.
- Lasam cozonacii sa creasca in tavi, pana acestia au depasit putin marginea tavii.
- Batem 3 galbenusuri si ungem cozonacii cu ajutorul unei pensule din silicon.
- Presaram zahar tos si bobite de mac pe deasupra si bagam cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 °C .
- Coacem pana cand acestia s-au rumenit, facem testul cu scobitoarea sau cu un betigas special de prajituri, iar cand acesta iese uscat din aluat inseamna ca sunt gata.
- Il scoatem din tavi dupa ce s-au racit putin, nu imediat, altfel ii putem rupe.
Mult succes!