Galustile cu prune sunt preferatele mele toamna, le-as manca in orice sezon, dar pentru ca aici nu gasesc prune mici decat toamna, le fac numai toamna. Din cate stiu, se fac galusti umplute si cu magiun sau chiar cu cirese sau caise, dar nu m-am incumetat pana acum sa fac. Asadar aceasta este retea mea, facuta cu piure instant ca sa nu mai muncesc in plus la fierberea cartofilor, si ies la fel de bune ca si cele cu cartof fiert. Daca nu va place ideea mea, atunci puteti folosi cartofi rosii, pentru ca sunt mai cleiosi si se leaga mai bine aluatul!
Ingrediente pentru aprox. 20 de galusti:
Aluat:
200 gr piure instant
apa fierbinte (cca 500 ml)
un praf sare
1 ou
5-6 linguri faina (cu varf)
20 – 25 prune brumarii (fara samburi)
Pentru tavalit:
2 cani pesmet
5-6 linguri zahar
1/2 lingurita scortisoara
ulei pentru prajit pesmetul (150 ml)
Mod de preparare:
Spalam prunele, apoi le sectionam pe jumatate si le scoatem samburele. Daca samburele se dezlipeste foarte greu de pulpa, atunci le taiati de tot in doua iar cand le puneti in galusca lipiti doua jumatati.
Pentru aluat procedam in felul urmator:
- facem piureul instant folosind apa fierbinte si un praf de sare. Piureul nu trebuie sa fie moale, trebuie sa fie mai tare, altfel inghite foarte multa faina si galustele vor iesi tari. Deci, punem apa treptat pana ajungem la consistenta dorita. Adaugam apoi un ou si 5-6 linguri de faina si framantam pana cand aluatul este usor manevrabil si nu este foarte lipicios.
- Daca considerati ca se lipeste sau este prea moale, mai adaugati cate o lingura de faina. Eu am pus fix 5 linguri!
Punem aluatul deoparte si ne pregatim apa si pesmetul.
Apa o punem la fiert intr-o cratita mai incapatoare si ne apucam de pregatit pesmetul.
Pentru tavalit, incingem uleiul intr-o tigaie apoi punem tot pesmetul si amestecam cu o lingura de lemn pana cand se rumeneste frumos. Atentie, nu lasati pesmetul nesupravegheat pentru ca se arde foarte usor, iar focul trebuie sa fie mic!
Cand s-a rumenit, adaugam scortisoara si zaharul si dam tigaia deoparte.
Galustele:
- Impartim aluatiul in doua , punem faina din belsug pe masa de lucru si, cu mainile date si ele prin faina, luam aluatul si il rasturnam pe blat, formand un sul pe care il vom taia bucati cu un cutit dat si el prin faina. Ar trebui sa va iasa cam 10 – 12 bucati dintr-un sul, le taiati la ochi, in functie de cat de mari sunt prunele.
- Dupa ce le-am taiat, luam cate o bucatica in mana (mereu sa aveti faina la indemana ca sa va tamponati mainile) in care vom pune cate o pruna pe care o acoperim bine cu coca.
- Dupa ce am format cateva galusti, le dam drumul in apa clocotind, si le lasam sa fiarba la foc mic pana cand se ridica singure la suprafata. Din momentul in care s-au ridicat la suprafata, le mai lasam sa fiarba 2 minute dupa care le scoatem cu o paleta si le tavalim prin pesmet. Daca pesmetul nu vi se pare suficient de dulce,mai adaugati zahar dupa gust.
Le asezam pe un platou si le papam cu mare mare pofta. Sunt deosebit de bune si parfumate !
Sunt un pic mai migaloase, dar merita sa le facem, macar o data pe an, nu?
Pofta buna!
Galustile cu prune mi le facea bunica foarte des cand eram mica insa nu m-am incumetat niciodata sa le fac pentru ca sunt extrem de migaloase. Ale tale sunt perfecte si arata exact la fel ca ale bunicii mele <3. Te pup, o seara frumoasa!
Un desert grozav de weekend 🙂
este un desert traditional si exceptional de bun! as manca galuste cu prune in fiecare week-end!