Acest tort este primul meu tort mai dificil si mai deosebit as putea spune, l-am facut cu mare drag in asteptarea Noului an iar rezultatul a fost unul surprinzator de bun!
Ingrediente:
Pandispanul de cacao
(pentru o forma de 24 cm)
6 oua
6 linguri zahar
4 linguri faina (cernuta)
2 linguri cacao (cernuta)
Crema spuma de nes
2 galbenusuri
30 gr zahar
200 gr ciocolata alba
50 ml nes
200 gr frisca batuta
6 gr gelatina granule
Mousse de ciocolata
150 gr ciocolata neagra (sau 55% cacao) sau cu lapte
200 gr frisca lichida
Crocant de migdale
150 gr migdale tocate marunt
80 gr zahar tos
1 lingura apa
Sirop
200 ml apa
250 gr zahar
50 ml rom
In plus
fulgi de migdale
150 gr frisca batuta
martipan sau alune pentru ornat
Mod de preparare Blat:
- Separam albusurile de galbenusuri si albusurile le batem spuma. Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana acesta se topeste (mixam dupa fiecare lingura).
- Adaugam acum galbenusurile, unul cate unul si mixam dupa fiecare in parte.
- Scoatem mixerul si intr-un castron cernem faina pe care o amestecam cu cacaoa cernuta si ea. Adaugam faina cu cacaoa si amestecam de jos in sus cu un tel sau lingura de lemn pentru a nu se lasa pandispanul.
- Incingem cuptorul la 180 ºC si apoi turnam aluatul intr-o forma cu fund detasabil si coacem aproximativ 20 de minute.
- Scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca pe un gratar
- Albusurile batute spuma
- galbenusurile mixate cu zaharul
- Incorporarea fainii cu cacaoa
- blatul copt pus la racit
Sirop
- Punem apa si zaharul intr-o craticioara pe foc si amestecam pana se dizolva zaharul. Lasam deoparte sa se raceasca si apoi adaugam romul. Atentie: siropul de zahar trebuie sa fie racit complet, altfel se va evapora alcoolul din rom.
Crocant de migdale
- Tocam migdalele cu un cutit sau le cumparam deja tocate, le amestecam cu zaharul si apa si le punem intr-o tigaie teflonata pe foc, amestecand continuu.
- Cand au devenit aurii le rasturnam pe o foaie de aluminiu sau de copt si le lasam la racit. Eu am facut cu o seara inainte blatul si crocantul de migdale pentru a-mi usura treaba.
- crocantul de migdale
Crema spuma de nes:
- In primul rand punem la inmuiat gelatina in apa (50 ml) pentru circa 10 minute.
- Mixam frisca pana cand se intareste apoi o bagam la frigider si intre timp topim ciocolata.
- Topim ciocolata pe bain marie. Cat este fierbinte, adaugam gelatina hidratata in 50 ml apa si dizolvata apoi pe bain marie sau la microunde 30 secunde si amestecam pana cand gelatina este complet dizolvata. O lasam deoparte pana mixam galbenusurile cu zaharul.
- Mixam galbenusurile cu 30 gr zahar pana cand se albesc iar zaharul este aproape topit.
- Facem un nes din 2 lingurite de nes si 50 ml apa si il adaugam in ciocolata alba mestecand continuu. ATENTIE nesul trebuie sa aiba aceeasi temperatura ca ciocolata pentru a evita taierea cremei si pentru a se omogeniza perfect. La inceput ciocolata se va intari putin dar nu va speriati, in timp ce adaugati si restul de nes se va omogeniza perfect.
- Adaugam mixtura de ciocolata si nes peste galbenusurile frecate cu zahar si mixam bine pana cand crema capata o consistenta mai solida si lucioasa.
- La final adaugam frisca si incorporam cu o paleta de silicon apoi bagam crema la frigider pana insiropam blatul si pregatim mousse-ul de ciocolata neagra.
- Cand o scoatem de la frigider punem crocant de migdale cat ne place in ea si incorporam.
- frisca batuta foarte tare
- ciocolata alba topita
- galbenusurile mixate cu zaharul
- incorporarea nesului in ciocolata alba topita
- ciocolata amestecata cu nesul
- mixtura de galbenusuri mixata cu ciocalata cu nes
- frisca incorporata in crema
- crema spuma de nes la final
- adaugarea crocantului in crema dupa refrigerare
- Taiem blatul in doua cu un fierastrau special pentru blaturi sau cu un cutit foarte bine ascutit si il insiropam din belsug cu sirop ajutandu-ne de o pensula din silicon (siropul este destul de gros) apoi ne ocupam de moussul de ciocolata.
Mousse de ciocolata neagra
Punem ciocolata neagrafrisca lichida la incalzit iar cand este aproape de punctul de fierbere, adaugam ciocolata neagra rupta bucatele si mestecam cu un tel pana se omogenizeaza si devine lucioasa. O lasam la rece pana asamblam tortul.
Inainte de a o pune pe tortm o mixam foarte putin pana isi schimba usor culoarea! Nu mai mult! Ea nu trebuie sa se intareasca ca un ganache obisnuit!
- ungem blatul cu sirop
- foile de gelatina
- ciocolata topita cu frisca lichida pe bain marie
Asamblare tort:
Punem prima foaie de blat in cercul pentru torturi strans (pe care l-am asezat in prealabil pe platoul de tort fara fundul detasabil) si turnam jumatate din crema de spuma de nes. Asezam si cel de-al doilea blat peste care turnam mousse-ul de ciocolata neagra si bagam la frigider cca. 5-6 ore.
- asezam crema peste primul blat
- asa arata tortul asamblat
- tortul glazurat si ornat in prima faza
Scoatem tortul din frigider si ornam marginile cu un strat subtire de frisca pentru a putea lipi fulgii de migdale. Ornam cu migdale iar deasupra alegeti orice ornament va place. Eu am facut floricele de migdale si am ornat cu ciocolata alba pe care am topit-o si am spritat-o cu o seringa de ornat cu cel mai subtire capat.
Si o bine meritata felie de tort care este deicioasa!
