In primul rand La multi ani! sa fiti sanatosi si sa aveti un an cat mai bun si imbelsugat, sa fiti mai senini si mai fericiti !
Prajiturica aceasta se numeste de fapt Alba ca zapada dar eu am numit-o fulg de nea pentru ca am ornat-o frmos cu fulgi de zahar :-).
Din motive de timp, nu am facut poze dar cred ca modul de preparare nu este chiar atat de complicat. Timpul este mai indelungat la coacerea foilor dar crema este foarte usoara, daca stiti sa faceti o crema clasica de vanilie, si aceasta este la fel numai ca punem zeama de lamaie.
Ingrediente:
Pentru foi:
400 gr faina
100 ml ulei (unt sau margarina)
100 gr zahar
100 ml lapte
1 lingurita cu varf amoniac
1 ou
1 praf de sare
coaja de la o lamaie
Pentru crema:
300 gr zahar
3 linguri amidon
500 ml lapte
200 gr unt
suc de la o lamaie mare
1 zahar vanilat sau seminte de la n baton de vanilie
Mod de preparare foi:
-
Amestecam faina cu amoniacul si apoi adaugam laptele, oul, zaharul, uleiul si coaja de lamaie si framantam pana se omogenizeaza tot. Bagam coca la frigider cca. 1 ora.
-
Scoatem coca din frigider, o impartim in 3 parti egale din care formam foile pe care le coacem pe fundul unei tavi potrivite (tapetatacu foaie de copt) cca. 15 minute la 180 °C. Fiecare foaie o desprindem cu grija de pe fundul tavii, ca sa nu se sfarame,si o punem la racit. Dupa ce coacem foile ne apucam de crema.
Preparare crema:
-
Intr-o oala de inox cu fundul dublu amestecam jumate din cantitatea de zahar cu 300 ml lapte si punem pe foc amestecand din cand in cand ca sa se dizolve zaharul.
-
In alt vas amestecam restul de lapte (200ml) cu amidonul. Atentie sa nu faca cocoloase!
-
Luam cratita de pe foc si turnam acest amestec peste laptele fierbinte (sa nu fiarba) din craticioara de inox, in suvoi subtire, amestecand energic cu ajutorul unui tel in forma de para si punem inapoi pe foc amestecand in continuu pentru a nu lasa crema sa se lipeasca si pana cand aceasta se ingroasa. O tragem de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand s-a racit adaugam zeama de la o lamaie.
-
Separat, intr-un bol inalt, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) impreuna cu zaharul ramas, pana cand se dizolva zaharul.
-
Cand crema s-a racit, adaugam untul frecat spuma peste crema din craticioara si mixam foarte bine. Sau invers, crema peste unt, daca craticioara nu e suficient de inalta ca sa mixam.
Asamblare:
In aceeasi tava pe care am copt foile, asezam prima foaie si o acoperim cu jumatate din crema pe care o nivelam uniform cu o spatula. Punem si cea de-a doua foaie si asezam si restul de crema.
Deasupra punem ultima foaie peste care asezam o greutate. Eu am pus un fund de lemn imbracat in staniol ca sa nu ia miros si peste care am pus o oala cu apa ca sa fie cat mai greu.
Lasam la rece timp de 2-3 zile pana cand se fragezeste apoi o taiem patratele sau romburi pe care le pudram cu zahar.
Este prajitura mea preferata din timpul iernii si o fac negresit de Revelion.
Ce bine arata, si cred ca e la fel de gustoasa!
Este atat de frageda ca ti se topeste in gura! iar crema, nu mai zic…super buna!