Reteta aceasta o am de cand am fost noi in 2011 in Romania si ne-am vizitat prietenii nostrii de la Brasov. Mama prietenei mele ne-a pregatit aceasta minunata prajitura cu caise de care m-am indragostit iremediabil! asa ca ii multumesc mult pentru reteta si sper sa se bucure ca v-o impartasesc si voua!
Ingrediente blat: (folosim ca unitate de masura o cana de 250 ml)
250 g unt / margarina
1 cana (250 g) zahar
5 galbenusuri
1 cana (250ml) lapte caldut
1 praf copt
aprox. 500 gr. faina
Pentru bezea:
5 albusuri
o cana zahar (200gr)
Umplutura:
7 piersici mari sau 1 kg caise
Mod de preparare:
- Se mixeaza untul (lasat la temeratura camerei in prealabil) cu zaharul pana devine pufos si creste in volum,apoi se adauga cele 5 galbenusuri si se mixeaza bine.
- Se adauga cate putin din faina amestecata cu praful de copt si cate putin din lapte treptat pana se omogenizeaza.
- Aluatul trebuie sa curga dar nu trebuie sa fie foarte tare. Aluatul se scurge in tava (unde poti pune foaie de copt) si se baga in cuptorul incins la 180 de grade pana cand se coace aproape pe jumatate (15 min. iar suprafata aluatului trebuie sa fie tare la atingere)
- Intre timp se curata fructele (caise, piersici, prune) si se pudreaza cu zahar daca sunt prea acre (in special caisele). Se scoate tava din cuptor (dupa aprox. 15 min.) si se aseaza fructele pe deasupra apoi se baga iar la cuptor.
- Cand este aproape gata se scoate din cuptor si se pune pe deasupra bezeaua facuta din cele 5 albusuri ramase si batute cu o cana de zahar. Se mai lasa la cuptor pana se rumeneste frumos bezeaua.
Se taie rece si se papa pe nerasuflate 🙂
Absolut delicioasa prajitura si foarte frumoasa.
Ma bucur ca ti-a placut Valentina! te mai astept!
Acum fac prajitura ta cu bezea, astept musafiri, sper sa-i dau pe spate! :)) DA pana la musafiri imi este mie o pofta de o asemenea prajitura de mor…Te pup Gabi
ma bucur Vali< stiu cum e cu poftele in timpul sarcinii! pacat ca eu nu puteam manca dulce...ca imi facea foarte rau! Sa-mi zici cum ti-a iesit! Pupicei!
Vreau si eu dimensiunile a tava , in care ati facut prajitura.Multumesc
Dimensiunile tăvi pt prăjitură ?
Bună Cristina, dimensiuni 30cu 40, am folosit o tava dreptunghiulara.
Am facut prajitura. A iesit deliciosa, dar compositia de bezea a ramas cam moale chiar daca am lasat-o sa se rumeneasca. Cum sa fac ca sa devina mai tare?
Oricum a fost foarte buna. Multumesc.
Ma bucur ca ti-a placut prajitura Cristina! Bezeaua se rumebeste doar la suprafață, nu se intarasete total. Daca stratul de bezea ar fi mai sutbtire, ar fi posibil sa fie mai tare dupa coacere.