Am facut prajiturica asta acum ceva timp dar nu am avut timp sa o pregatesc pentru blog si nici nu am fost prea multumita de poze dar acum m-am hotarat sa o postez si o sa revin cu poze mai bune cand o sa o refac…Mi-a placut in mod deosebit, reteta de foi o am de la Claudia Baban, o prietena de-a mea virtuala de pe Bucataras si foarte simpatica pe care o indragesc si o apreciez! multumesc mult pentru reteta Dia!
Voi puteti dubla cantitatile pentru o tava mare de aragaz, eu o sa dau cantitatile pentru o tava mai mica, cu toate ca am facut portie dubla si mi-au iesit 4 foi (ca in poza). Prajitura este foarte dulce, dar se topeste in gura, foile se inmoaie foarte repede, si daca nu o vreti ffff dulce va recomand sa folositi o crema mai putin dulce (reduceti din zahar) si nu puneti gem, sau puneti un gem acrisor!
Ingrediente foi: pentru o tava de 22cm/24cm
2 linguri miere de albina
1 ou
50 gr unt
200 gr zahar
250-300 gr faina
½ lingurita bicarbonat de sodiu
sare
zahar vanilat
coaja si zeama de lamaie
Crema de lamaie:
300 gr zahar (sau mai putin, cca 200 este suficient)
3 linguri cu varf amidon
500 ml lapte
200 gr unt
suc de la o lamaie mare
1 zahar vanilat sau seminte de la un baton de vanilie
In plus: gem de mure, visine, caise (gem acrisor)
Mod de preparare foi:
Batem ouale spuma cu zaharul, apoi se adauga untul moale si mierea de albine. Acest amestec se pune cateva minute pe baie de aburi pana cand zaharul si untul se topesc. Se ia de pe aburi si se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, vanilia si coaja de lamaie. Apoi adaugam faina pana se obtine consistenta dorita. Aluatul nu trebuie sa fie prea tare pentru a putea intinde foile.
Impartim aluatul in 3 si intindem fiecare foaie pe blatul de lucru pudrat cu faina, apoi le coacem pe dosul tavii pe care am pus hartie de copt. Timpul de coacere este de apox. 20 de minute la foc potrivit.
Cand sunt gata coapte, se desprind usor de pe tava si se lasa sa se raceasca.
- Intr-o oala de inox cu fundul dublu amestecam zaharul cu 300 ml lapte si punem pe foc amestecand din cand in cand ca sa se dizolve zaharul.
- In alt vas, amestecam restul de lapte (200ml) cu amidonul (cu ajutorul unui tel). Atentie sa nu faca cocoloase!
- Luam cratita de pe foc si turnam acest amestec peste laptele fierbinte (sa nu fiarba) din craticioara de inox, in suvoi subtire, amestecand energic cu ajutorul unui tel in forma de para si punem inapoi pe foc amestecand in continuu pentru a nu lasa crema sa se lipeasca si pana cand aceasta se ingroasa ca o budinca. O tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca putin (sa aiba temperatura suportabila la deget! daca este prea fierbinte, se poate branzi). Cand s-a racorit adaugam treptat zeama de la o lamaie. O bagam in frigider pentru 2 ore acoperita cu o folie de plastic exact pe suprafata acesteia ca sa nu se intareasca.
- Separat, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) pana se face cremos. Untul il puteti scoate cu 2 ore inainte ca sa se incalzeasca la temperatura camerei sau il puteti taia cubulete si il puteti inmuia in microunde, setand cuptorul de fiecare data cate 10 secunde pana cand se inmoiae .
- Cand crema s-a racit, adaugam untul frecat spuma peste crema din craticioara si mixam foarte bine. Sau invers, crema peste unt, daca craticioara nu e suficient de inalta ca sa mixam.
Asamblare prajitura cu 3 foi:
Punem prima foaie in tava si peste ea punem jumatate din crema, punem a doua foaie deasupra apoi punem gem (daca vrem sa punem gem, daca nu punem tot crema) apoi cea de-a treia foaie deasupra.
Acoperim prajitura cu un servet curat si o lasam sa se inmoaie cel putin 3 ore.
Se taie bucatele si se serveste pudrata cu zahar (sau fara).
Este delicioasa, foile se topesc in gura iar combinatia cu crema de lamaie este senzationala!
Pofta buna!

una din prajiturile preferate ale mele!
este intr-adevar foarte buna si frageda!
La fel si una din prajiturile mele preferate. Imi place foarte mult.
este delicioasa! eu m-am indragostit de ea instant!
intotdeauna mi-au placut prajiturile cu foi, desi sunt mai laborioase, sunt mai savuroase decat prajiturile obisnuite 🙂
Asa este Maria, sunt mai laborioase, dar sunt extraordinar de bune!
buna! sunt adnia de la Adnia’s blog si voiam sa va anunt ca blogul meu se numeste acum Retetele mele dragi!, iar noua lui adresa este aceasta: http://retetelemeledragi.blogspot.ro! daca ma aflam deja in blogrollurile voastre, va rog din suflet sa operati schimbarea casutei mele, in asa fel incat aceasta sa poata fi gasita si de acum inainte! mii de multumiri!
Prajitura ta este foarte dulce intrucat pui o cantitate enorma de zahar.
Sfat: fa-o doar cu miere. Pt foi, la 500 gr faina se folosesc 5 linguri de miere iar la crem 3-4 lnguri de meire.
Nu folosi zahar deloc – reteta ta contine o cantitate enorma de zahar.
La crema am folosit aceeasi reteta ca pentru alba ca zapada, nu este atat de dulce cu foile de la alba ca zapada, dar la aceasta prajitura nu am stiut initial cat de dulci sunt foile si impreuna cu crema de lamaie intr-adevar se pare ca afost cam prea mult, dar, am precizat in reteta ca se pune mai putin zahar la crema, dat fiind faptul ca foile sunt dulci!
O sa incerc numai cu miere, si asta cand o sa o mai fac…
Am pus de la inceput numai 200 gr zahar in crema si am folosit gem de caise. Este o bunatate! Am primit f multe laude. Nota 20 pentru reteta, multumesc!!!! Am facut-o deja de cel putin 5 ori….
Ma bucur tare mult! Ar trebui sa o mai fac si eu…cand oi mai avea timp 🙂
Crezi ca prajitura va fi suficient de dulce cu numai 10 linguri de miere si fara zahar deloc? M-as bucura. Daca ai incercat reteta asa si a iesit buna te rog sa ne spui si noua. as vrea si eu sa o fac doar cu miere…Multumesc!
Nu are cum sa nu iasa buna :-). Poti folosi numai miere.