Tort aniversar

Print pagePDF pageEmail page

IMG_3415-horzTortul l-am facut cu o ocazie speciala, puiutul meu a implinit 1 anisor si nu puteam decat sa-i fac un tortulet delicios, fructat si aromat, asa ca pentru copii :-). La multi ani puiutul meu iubit si adorat! sa ne traiesti si sa fii sanatos!

Ingrediente: pentru o forma de 24 cm

Blat:

5 oua mari

1 cana si 2/3 faina  adica aprox. 315 gr

 250 gr unt la temperatura camerei

 1 si 1/2 cana zahar adica 300 gr

  8 linguri lapte

  coaja rasa de la o lamaie mare

  zeama de la o lamaie

  1 lingura extract de vanilie

 1 lingurita praf de copt

Reteta o gasiti aici

Pt Canada sau USA puteti face blatul Betty Croker!

Mousse de mascarpone si ciocolata alba:

475 gr mascarpone (asa se gaseste la noi, puteti folosi 2 cutii de 250 gr)

 300 ml frisca lichida

 10 gr gelatina

 200 gr ciocolata alba

200 gr zmeura proaspata

Mousse de zmeura:

250 ml frisca

600 gr zmeura proaspata sau congelata

4 linguri zahar (sau dupa gust)

10 gr gelatina

 2 linguri zahar pudra

Jeleu de zmeura:

Oprim o ceasca de piure de zmeura de la mousseul de zmeura

1 lingurita gelatina

IMG_3590Mod de preparare:

Am zis ca reteta de blat o gasiti la linkul atasat, este un blat umed care nu trebuie insiropat. Cand il taiati, veti obtine doua foi cu grosimea de 1.5 cm sau 2 cm, si ce va ramane (cu siguranta o sa va ramana) il mancati ca atare, este foarte bun! Sau, daca vi se pare complicat blatul, puteti face un blat de pandispan usor insiropat. Reteta de pandispan o gasiti aici.

Mousse-ul de mascarpone si ciocolata alba:

  • Punem gelatina la hidratat in apa calduta (cat sa o acopere cu 2 degete) cca 10 min. si cand a inghitit toata apa, o dizolvam pe baie de aburi sau la microunde 25 de secunde.
  • Intr-o craticioara de inox, punem frisca lichida si o infierbantam la foc mic. Cand este fierbinte (nu trebuie sa fiarba), adaugam ciocolata alba rupta bucati si lasam sa se odihneasca un minut, apoi, cu ajutorul unui tel, mestecam bine ciocolata pana cand se omogenizeaza cu frisca.
  • O lasam sa se raceasca (in congelator 30 de minute, si verificata din cand in cand, omogenizand cu o lingura) sau in frigider, cum preferati, apoi o mixam cu mixerul pana devine pufoasa si se intareste ca frisca (ca la ganache)
  • Intr-un vas mixam mascarponele pana devine cremos apoi adaugam gelatina hidratata si dizolvata, omogenizam bine, apoi adaugam mixul de ciocolata alba si frisca. La final punem zmeura pe care o incorporam usor cu o paleta in compozitie.
  • Punem un blat intr-o forma cu inel detasabil apoi punem mousse-ul de mascarpone si ciocolata alba si nivelam bine cu o spatula. Pe margini va ramane putin spatiu (intre blat si peretii formei), asa ca incercati sa umpleti si acel spatiu cu mousse, este destul de tare si trebuie lucrat cu spatula pe parti.
  • Peste mousse-ul de mascarpone punem si cel de-al doilea blat apoi ne apucam de mousse-ul de zmeura.

Mousse-ul de zmeura:

  • Punem zmeura impreuna cu zaharul intr-o craticioara la foc mic si o fierbem pana cand se dizolva zaharul.
  • O tragem de pe foc si punem toata compozitia rezultata intr-o sita fina ca sa separam pulpa de seminte. Frecam cu lingura pana cand am strecurat aproape toata pulpa. Aceasta faza dureaza cca. 10 minute, trebuie sa aveti putina rabdare!
  • Hidratam gelatina in apa calduta, cat sa o acopere cu 2 degete. Dupa 10 minute o incalzim 25 de secunde la microude ca se se dizolve bine apoi o racim putin sa fie la temperatura degetului.
  • Mixam frisca 1 minut la viteza mica, apoi adaugam 2 linguri de zahar pudra si mixam pana se intareste.
  • Adaugam in frisca cam 2/3 din pulpa de zmeura si gelatina dizolvata, restul de pulpa (aprox. o ceasca) oprim pentru jeleul de deasupra. Omogenizam cu mixerul si turnam mousse-ul deasupra celui de-al doilea blat.
  • Bagam la frigider tortul pana se intareste mousse-ul de zmeura ( aprox. 40 de minute) apoi putem sa turnam deasupra jeleul de zmeura ramas.

Jeleu de zmeura:

Pulpa  de zmeura ramasa o amestecam cu gelatina dizolvata (procedeu explicat mai sus) apoi turnam jeleul peste tort si nivelam frumos.

Lasam tortul sa se inchege bine, macar 3 ore, apoi il putem scoate din cercul detasabil si il putem orna dupa preferinta.

IMG_3367Marginile tortului le acoperim cu frisca batuta tare iar pe deasupra putem orna cu zmeura proaspata si cu bilute de ciocolata alba! sau daca vreti, cu frisca :-).

Este un tort racoritor si foarte delicios! Vi-l recomand cu cea mai mare placere!

Pofta buna!

IMG_3581

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 thoughts on “Tort aniversar

  1. August 4, 2013 at 4:18 pm

    La multi ani pentru baietelul tau! Tortul este minunat!

    1. Gabriela
      August 4, 2013 at 5:22 pm

      Multumesc Rocsy!

  2. August 5, 2013 at 12:26 pm

    La multi ani sanatosi si fericiti puiului tau! Tortul arata demential!

    1. Gabriela
      August 7, 2013 at 9:26 pm

      Multumesc frumos Paula!

  3. September 16, 2013 at 10:07 am

    Foarte bine arata tortul, la-am facut si eu in varianta cu mure, absolut delicios!

    1. Gabriela
      September 17, 2013 at 10:47 am

      Ma bucur tare mult ca l-ai facut! era de asteptat sa iti placa, este foarte racoritor! Pupicei!

  4. October 19, 2013 at 10:31 am

    Buna! a sosit timpul ca Adnia’s blog sa treaca la un nou nivel, sa primeasca un nume si o casuta noua, care iti sta la dispozitie incepand de azi! Asadar, te invit cu emotii sa treceti pragul Retetelor mele dragi, pe care le gasiti de acum aici: http://www.retetelemeledragi.com/
    De asemenea, daca ma urmaresti le blogroll, te rog din suflet sa modifici (din nou, cu toate scuzele de rigoare) linkul din blogrollul tau!

  5. October 21, 2013 at 3:08 pm

    La multi ani puiului tau! Sa fie sanatos si fericit!

    1. Gabriela
      October 22, 2013 at 10:45 am

      Multumesc frumos Cristina! Te pup!

  6. GABRIELA
    March 14, 2014 at 9:42 am

    Ce diametru trebuie sa aibă forma de tort? Acest lucru ai uitat sa specifici.

    1. Gabriela
      March 14, 2014 at 11:00 am

      Gabriela, tocmai am modificat, forma tortului a a vut 24 cm! Multumesc petnru atentionare!

      1. GABRIELA
        March 14, 2014 at 10:37 pm

        Multumesc pentru promtitudine. Am sa indraznesc sa fac acest tort si sper din suflet sa iasă si sa fie la fel de gustos precum arată felia ta de tort postata aici. Nu am apucat sa citesc pas cu pas reteta dar am sa fac si acest lucru de îndată ce am puțin timp pentru mine si dacă e ceva ce nu nteleg voi veni cu întrebări. Multumesc

        1. Gabriela
          March 15, 2014 at 3:28 pm

          Gabriela ma bucur ca ti-a atras atentia tortul, eu l-am facut cu mare drag pentru fiul meu, sper sa iti iasa negresit, daca blatul ti se pare mai complicat , iti sugerez sa faci un blat pandispan 6 oua care poate fi usor insiropat. La creme nu ar trebui sa ai nici o problema, doar sa fii atenta ca gelatina sa fie bine dizolvata inainte de a o incorpora in crema de fructe. Succes si sper sa revii cu pareri 😉

  7. laura
    January 13, 2016 at 6:05 pm

    Ce fel de gelatina se pune la jeleul smeura acea granulata

    1. Gabriela
      January 13, 2016 at 6:12 pm

      Buna Laura,
      Da, se pune gelatina granulata! Se poate folosi si gelatina foite, o foita are aprox. 2 grame si se inmoaie in apa la fel ca si gelatina granulata.
      Succes! si te mai astept!

  8. laura
    January 13, 2016 at 6:13 pm

    zmeura

  9. laura
    January 13, 2016 at 6:21 pm

    Vă mulțumesc, sunteți o drăguță mă bucur ca v-am descoperit, nu am lucrat cu gelatina foite numai granule și cum se calculează la 5 gr foite echivalentul 5 gr granule nu am stiut ca se poate folosi la jeleul de deasupra, pe deasupra foloseam cealaltă gelatina.

  10. Ioana
    May 21, 2017 at 12:17 pm

    Dacă as vrea sa folosesc căpșuni, ce cantități as putea folosi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.