Tort cu mascarpone si caramel/ Caramel cake with white mousse

Print pagePDF pageEmail page

IMG_8090Tortul acesta se face deosebit de simplu, este deosebit prin texturile diferite care le are, gustul de cacao se imbina sublim cu crema alba de mascarpone si ciocolata alba, iar krantzul de deasupra cu alune si caramel este divin!

Ingrediente: tava 20cm/30cm

Blat andispan:

  • 6 pua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao

Sirop:

  • 400 ml apa
  • 250 gr zahar
  • 1 lingurita esenta de rom

Crema mascarpone:

  • 450 gr mascarpone
  • 200 gr ciocolata alba
  • 300 ml frisca (35% grasime)
  • 10 gr gelatina

Krantz si caramel:

  • alune de padure (200 gr aprox.)
  • 4 linguri zahar
  • chipsuri caramel (o cana)IMG_8098

Mod de preparare:

Blat: Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, ca la bezele.

  • Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam dupa fiecare aditie, pana cand spuma devine lucioasa. Adaugam cate un galbenus si mixam dupa fiecare.
  • Faina o cerem impreuna cu cacaoa si o adaugam in spuma de oua  cu lingura, amestecand incet cu telul de jos in sus, dupa fiecare lingura adaugata.
  • Preincalzim cuptorul la 175°C si coacem pandispanul cca 20 de minute, fara sa deschidem usa cuptorului.
  • Il lasam sa se raceasca pe un gratar.

Siropul: Se pune la fiert apa cu zaharul si se da in clocot cca 5 minute. Lasam sa se raceasca si adugam esenta de rom.

Insiropam blatul cu sirop si pregatim crema.

Nota: Ca sa se insiropeze bine blatul, recomad sa taiati blatul la suprafata, ca sa fie spongios, althel lichidul va aluneca pe suprafata blatului.

Crema:

  • Punem gelatina la inmuiat in 50 ml apa calduta, cat sa o acopere cu 2 degete.
  • Mixam bine branza mascarpone pana se  omogenizeaza.
  • Intr-o craticioara punem frisca lichida si o infierbantam bine. O tragem de pe foc si adaugam ciocolata alba si omogenizam bine cu un tel. Adaugam gelatina dizolvata (dupa ce s-a hidratat, o incalzim 25 secunde la microunde, sau pe baie de aburi) si omogenizam deasemenea.
  • O racim cca 15-20 de minute la frigider, mestecand din 5 in 5 minute in crema ca sa seraceasca mai repede. Cand s-a racit complet o mixam cu mixerul cateva minute pana devine ca o spuma (se intareste)
  • O adaugam peste branza mascarpone si mixam pana la incorporare.
  • Crema aceasta o gasiti si la reteta de aici

Intindem crema peste blatul pandispan si bagam tortul la frigider pana pregatim krantzul.

Krantz:

Caramelizam 4 linguri de zahar si punem peste acest zahar caramelizat alunele. amestecam prin ele cu o lingura de lemn ca sa se acopere in caramel, apoi le rasturnam pe o folie de aluminiu sa se raceasca. Zdrobim apoi alunele caramelizate  in robotul de bucatarie sau cu un ciocan (dupa ce le-am bagat intr-o punga in prealabil).

Caramelul:

Eu am folosit chipsuri de caramel care se gasesc in comert. Am topit chipsurile pe bain marie si am pus caramelul rezultat deasupra tortului. Puteti folosi si un cubulet de unt, sa il faca mai cremos. Eventual puteti folosi topping caramel (topping pentru inghetata) in loc de chipsuri caramel.

Intindem caramelul peste crema de mascarone apoi presaram alunele caramelizate si daca mai vreti, mai puneti alune prajite deaspra, ca in poza. Alunele se coc in cuptor cca 15 minute, mestecand cu lingura in ele din cand in cand ca sa nu se arda.

Este o prajitura delicioasa, pare complicata dar nu este! sunt doar mai multe etape…

Pofta buna!IMG_8104


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Tort cu mascarpone si caramel/ Caramel cake with white mousse

  1. olivia
    April 6, 2015 at 1:21 pm

    Cred ca este un tort delicios,voi copia reteta si o voi pregati.

    1. Gabriela
      April 6, 2015 at 1:57 pm

      Ma bucur ca îți place rețeta! Te mai aștept! Pupicei

  2. Claudia
    May 14, 2015 at 6:39 am

    Ce bunatate ai facut!

  3. Geta
    December 19, 2015 at 10:44 am

    Buna,

    poti sa-mi spui unde ai gasit chipsuri caramel ? (de la ce producator, eventual pret)

    Multumesc

    1. Gabriela
      December 21, 2015 at 4:23 pm

      Chipsurile caramel se găsesc peste tot în toate magazinele din Canada… Nu știu în România unde se găsesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *