Tort Eszterhazy

Print pagePDF pageEmail page

IMG_6040Reteta o am de la Mirela (www.miremirc.ro). Este vorba de un tort cu blaturi de albusuri si nuci si crema de vanilie! Daca aveti albusuri in congelator si nu stiti ce sa faceti cu ele, puteti incerca acest tort, este deosebit! Ce-i drept este cam minutios, dar merita!

Ingrediente:

Blaturi:

  • 8 albusuri
  • 150 gr zahar
  • 200 gr nuci macinate fin (sau faina de migdale)

Crema:

  • 750 ml lapte
  • 5 linguri amidon (sau 100gr)
  • 5 galbenusuri (aici am ramas iar cu 3 albusuri 🙂 )
  • 300 gr zahar
  • 2 lingurite esenta vanilie
  • 350 gr unt moale (la temperatura camerei)

Decor:

  • 200 gr nuci (alune, pecan etc)
  • 4 linguri zaharIMG_6020Mod de preparare:
  • Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare (sau un varf de cutit cream of tartar). Sarea sau acest “cream of tartar” ajuta spuma de oua sa se intareasca rapid.
  • Albusurile sunt batute bine atunci cand rasturnam castronul si spuma nu se misca (nu cade).
  • Adaugam zaharul si mixam in continuare pana cand acesta este dizolvat iar spuma devine lucioasa, ca la bezele.
  • Adaugam si nuca macinata fin (sau faina de migdale) si o incorporam cu miscari de jos in sus cu o paleta.
  • Din acest aluat trebuie sa coacem aprox. 7 foi, fiecare cate 5-7 minute la temeratura de 175°C (sau 350°F)
  • Se pune foaie de copt in forma cu inel detasabil si punem cu posul spuma de aluat, astfel incat vom acoperi toata suprafata formei. Folosind un pos sau o punga de plastic taiata la un colt, este singura modalitate de a forma blaturile uniforme.
  • Ca sa scoatem blaturile usor de pe foaia de copt, punem hartie de copt pe masa, intoarcem blatul gata copt cu fata in jos pe hartie si punem o lingura de apa rece pe dosul hartiei de la blat lasand cateva secunde sa se abureasca. Scoatem blatul de pe foaia de copt foarte usor folosind un cutit foarte ascutit si cu lama lata. Se poate pune apa si pe blatul de lucru si acolo putem pune blatul copt, apoi rasturnat pe o alta hartie.

Crema de vanilie:

  • Se pune o parte din lapte (cam jumatate) impreuna cu zaharul intr-o craticioara de inox la foc mic.
  • Intr-un bol punem restul de lapte, adaugam cate un galbenus si mixam cu un tel pana se omogenizeaza fiecare. Adaugam si amidonul si omogenizam (sa nu faca cocoloase).
  • Cand laptele din craticioara s-a infierbantat, strecuram amestecul de lapte cu galbenusuri peste cel fierbinte din cratita si amestecam cu telul in continuu. Crema se face la foc mic tot timpul si amestecand cu telul sa nu se prinda de fundul cratitei.
  • Cand s-a intarit si a devenit ca o budinca, o tragem de pe foc si punem vanilia. Putem folosi si semintele de la o pastaie de vanilie, in cazul acesta le punem de la inceput in lapte.
  • Se acopera suprafata cremei cu o folie de plastic si se pune crema la frigider pana se raceste.
  • Cand crema s-a racit, mixam intai cu mixerul in ea ca sa se omogenizeze, apoi adaugam cate o lingura de unt moale (la temperatura camerei) si mixam pana la incorporare.

Decor:

  • Pentru decor, am caramelizat 4 linguri de zahar peste care am pus nucile.
  • Am scos caramelul cu nuci pe o foaie de copt si il lasam sa se raceasca, apoi cu ajutorul unui facalet zdrobim nucile cate de mari dorim. Putem sa le punem si in robotul de bucatarie daca vrem o pulbere mai fina. Mie imi place sa le simt mai mari.

Asamblare tort:

  • Se pune intre fiecare blat, cate un strat de crema (avem grija sa impartim crema astfel incat sa ne ajunga pentru 7 straturi) dar sa ne ajunga sa ornam tortul si pe parti.
  • La final, punem krantzul de nuci pe parti si deasupra tortului, cu mana.
  • Se poate pastra in frigider pana la 5 zile, se consuma rece cate o felie subtire.
  • Tortul este foarte consistent, datorita nucilor si cremei de vanilie cu unt! Eu nu am respectat reteta originala, mi s-au parut prea multe galbenusuri la crema…si nici glazura din albus nu am facut-o. Voi puteti face ajustari dupa bunul plac, reteta cremei de vanilie este una clasica, nu foarte greoaie si merge folosita si la alte prajituri, ca de exemplu Tortul Krantz (reteta aici)
  • Va urez succes si Pofta buna!IMG_6042


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Tort Eszterhazy

  1. February 2, 2015 at 7:26 am

    Seamana cu tortul egiptean.Minunat!!!!

  2. February 2, 2015 at 7:40 am

    Minunat tortul tau! Arata senzational 🙂

    1. Gabriela
      February 2, 2015 at 12:50 pm

      Mulțumesc Mirela! Sursa de inspirație a fost super 😉 pupicei!

  3. Ysa
    February 11, 2016 at 10:54 am

    Buna Gabriela!
    Am facut reteta asta si a iesit foarte bun,doar o mica problema am avut, pentru gustul meu a iesit foarte dulce cu 300 g zahar si cam putina crema, care avea un gust intens de unt putin gretos pentru cantitatile astea….asa ca am dublat cantitatea de galbenusuri si am mai pus 250 ml de lapte si a iesit perfect.Multumesc pentru reteta!

  4. Adriana
    April 2, 2017 at 11:23 am

    Acesta nu e tortul original Eszterhazy, ci este o varianta. Varianta originala nu are crema cu amidon, ci doar crema de oua (galbenusuri), zahar, putina apa, nuci si unt, suprafata tortului se imbraca cu serbet si linii de ciocolata si doar marginile se baroteaa cu nuca macinata.
    Este un tort deosebit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.