Cele mai bune savarine pe care le-am manacat eu vreodata au fost aceste savarine facute in casa. Nu ma asteptam sa iasa atat de bune! Eu niciodata nu imi comandam savarina la cofetarie pentru ca mi se parea ca mananc frisca pe paine. Serios! Cele facute in casa sunt exceptionale. Le recomand cu mana pe inima.
Ingrediente 24 mini savarine (in forme de briose):
8 oua
8 linguri pesmet
2 linguri faina
8 linguri zahar
1 lingurita esenta de vanile
Ornat:
600 ml frisca
2 linguri zahar pudra
1 lingurita gelatina/ 1 lingura lapte praf (vezi Nota)
Sirop:
800 ml apa
400 gr zahar
esenta de rom
1 lingurita esenta vanilie
Decor:
gem de capsuni /jeleu de zmeura /topping de capsuni
- Separam albusurile de galbenusuri si batem albusurile pana se intaresc apoi adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana cand acesta se topeste (ca la bezele).
- Se adauga apoi galbenusurile si mixam bine dupa fiecare in parte. Adaugam pesmetul si il incorporam in aluat cu o paleta iar la final, adaugam faina si amestecam usor.
- Preincalzim cuptorul la 180ºC, pregatim o tava de briose cu hartii speciale , turnam in fiecare forma aluat cat sa se umple 3 sferturi apoi le coacem la foc potrivit pana cand trec testul scobitorii.
Intre timp pregatim siropul:
- Punem apa si zaharul intr-o craticioara si fierbem pana cand zaharul este dizolvat (eu il fierb un pic mai mult ca sa mai scada putin si sa capete consistenta).
- Tragem siropul de pe foc si il lasam sa se raceasca apoi adaugam romul si vanilia.
- Frisca o mixam 1 minut la viteza medie apoi adaugam zaharul pudra si mixam pana cand se intareste.
Nota: daca ati patit sa vi se lase frisca, puteti sa o intariti adaugand o linugra de lapte praf sau 1 lingurita gelatina. La 600 ml frisca eu am pus 1 lingurita de gelatina, inmuiata in apa calduta apoi dizolvata pe baie de abur sau la microunde 30 sec. Se adauga in frisca aproape de final, cand frisca se intareste.
- Scoatem savarinele din cuptor, le desprindem de hartiute si le lasam sa se raceasca. Cand s-au racit, le taiem un capacel la baza mica (cea de jos) si le asezam intr-o tava ca sa le insiropam.
- Eu am folosit tot siropul, am insiropat atat baza mare cat si capacelul fiecarei savarine.
- Punem frisca intr-un sac a poche (sprit) si spritam pe fiecare savarina frisca din belsug.
- Deasupra, punem capacelul si glazuram cu gem de capsuni sau topping de inghetata de capsuni sau jeleu de zmeura. Eu am facut de data aceasta cu topping de capsuni, dar am glazurat doar in momentul servirii deoarece se va scurge pe margini.
Eu am fost foarte incantata de reteta, am facut-o de doua ori si cred ca o sa mai fac ca sunt nemaipomenite!
Va urez succesc si pofta buna!
Cat de apetisante sunt!
Mmmm…arata atat de bine… Mare pofta mi-ai facut! :))
Vai ce poze reusite! Arata grozav si sunt convinsa ca sunt cele mai bune 😉
Multumesc Paula si Miha! sunteti niste dragute!
Mmm ce delicioase pot fi!
Au fost super deliciase! le-am facut de 2 ori ca le-a batut vantul 🙂
Recunosc ca nu am mancat niciodata savarine de casa, dar tare sunt curioasa cat de bune mi-ar iesi. Eu sunt fan savarine! 😛
Sut senzational de bune! it recomand cu draga nma, nici nu se compara cu cele de la cofetarie!
Arata super , insa cred ca merge mai multa frisca ca doar la savarine frisca e totul nu? Eu fac de multi ani reteta asta cu pesmet si la catitatile tale pun minim 1 litru frisca…Fiecare dupa gust…
Multumesc Ela.
Sincer nu imi aduc aminte cate frisca am facut, stiu ca am pus din belsug si ies foarte inalte. Oricum se folosesc cel putin ml de frisca.
Te mai astept!
In ce fel de tava se pot coace pentru ca nu am tava recomandata?
Thanks
Tava normala apoi tăiate pătrățele dacă nu ai… Eu le fac în forme de brioșe de silicon sau tava de brioșe! De obicei nu fac dacă nu am tava… Succes!