De Sf. Constantin si Elena am facut Krantz, pe care il programasem cu mult timp in urma si pentru ca a fost ziua mamei am hotarat sa il fac. Reteta este data de cineva din familie, este o reteta mai veche, cred ca are vreo 50 de ani, deci blatul nu este numai din albusuri iar crema este cu oua intregi. Poate vreodata am sa incerc si cealalata varianta :-).
Este un tort foarte satios, crema este cu mult unt (ca asa e Krantzul) dar parerea mea este ca se poate face si cu o crema de vanilie in care putem pune nucile caramelizate, va fi mai usor de digerat. Eu o sa va dau reteta exact cum am primit-o!
Ingrediente:
Blat: tava patrata cu dimensiunile 20cm/ 30 cm sau rotunda cu diametrul de 24 cm
8 oua
160 gr zahar
100 gr nuci macinate
100 gr faina
Crema:
4 oua intregi
200 gr zahar
100 ml lapte
1 plic zahar vanilat
300 gr unt la temperatura camerei
Crocant de nuci:
150 gr zahar
150 gr nuci
Mod de preparare:
Blat:
Se bate albusul de la 8 oua si se adauga pe rand 160 gr zahar tos.
Cand e spuma bine batuta se adauga cele 8 galbenusuri pe rand, mixand bine dupa fiecare apoi se incorporeaza nucile macinate si apoi faina cu ajutorul unui tel sau o paleta de silicon.
Se pune compozitia in tava tapetatata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit pana trece testul scobitorii, aprox. 20 min.
Crema:
Cele 4 oua intregi se mixeaza bine cu 200 gr zahar tos pana se albesc apoi se adauga laptele si se fierb pe abur pana se ingroasa (imbraca lingura) amestecand continuu (cam 20 min.). Se lasa sa se raceasca apoi se adauga 300 gr unt frecat spumos.
Crocantul:
150 gr zahar tos se caramelizeaza intr-o tigaie teflonata (sau inox) apoi adaugam nucile taiate marunt. Se amesteca bine si se rastoarna pe o foaie de copt in strat subtire si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit se piseaza si apoi se cerne.
Cele marunte se pun in crema iar cu restul se stropeste tortul.
Asamblare:
Blatul se taie in doua, se aseaza pe un platou si se pune jumatate din crema la mijloc apoi restul de crema il punem deasupra.
Ornam cu restul de crocant si putem servi imediat!
Pofta buna!
Tortul arata senzational de bine 🙂 yummy yummy
ce minunatie de tort! cred ca e delicios si se termina in 2-3 ore maximum!!
Multumesc draga Maria! daca sunt mai multe persoane la masa, cred ca se termina repede intr-adevar! Multumesc pentru vizita si te mai astept pe aici!
why no videos ???
I don’t make videos! sorry!
Mersi Gabriela pentru reteta ! Mi-a placut foarte mult 🙂
Ma bucur mult Mirela! A-am vazut, arata nemaipomenit!
ce dimensiuni are tava?
Buna iulia,
Tava mea a avut 30 cu 20 cm.
multumesc 🙂
si untul cand se pune? l-ai mentionat ca ingredient in crema dar nu l-ai mai mentionat si la detaliere
“Crema:
Cele 4 oua intregi se mixeaza bine cu 200 gr zahar tos pana se albesc apoi se adauga laptele si se fierb pe abur pana se ingroasa (imbraca lingura) amestecand continuu (cam 20 min.). Se lasa sa se raceasca apoi se adauga 300 gr unt frecat spumos.” . detalierea este si in poze nu numai in text.
in blat nu se pune praf de copt?
Nu se pune praf de copt, este ca un pandispan , de regula in pandispan nu se pune praf de copt. Succes!
De bucurie ca a adormit copilul si am timp sa amestec in crema am uitat sa adaug laptele :(( Pot sa il adaug ulterior, crema.deja s-a racit, sau renunt la el si fac crema doar din oua si unt?
Nu mia ieșit crema nu șt ce sa fc cu ea nu sa întărit deloc e moale ca apa și am fc exact Cum scrie