Ciorba de perisoare este nemaipomenita, atata vara cat si iarna, noua ne place in mod deosebit si cel mai mult acrita cu zeama de varza. De obicei imi opresc niste zeama de varza
Ingrediente: pentru o oala de 4 l de apa
1 pastarnac
un sfert telina radacina (sau 4 tije telina pentru petiol)
1 morcov mare
1 ardei gras
o ceapa
4 linguri orez
1 litru bors sau zeama de varza dupa gust
5-6 linguri ulei
patrunjel si leustean verde
800 gr carne de porc tocata (sau manzat)
sare
2 oua
2 linguri pasta de tomate sau 2-3 rosii bine coapte
Mod de preparare:
- Spalam si curatam legumele in apa rece.
- Punem apa in oala cam jumatate, adaugam pastarnacul intreg si telina (cea pentru petiol o feliem), radem morcovul sau il taiem rondele, tocam ceapa marunt si ardeiul gras feliute subtiri si lasam sa fiarba la foc mic pana cand legumele se vor inmuia si isi vor schimba culoarea.
- Adaugam si sare si gustam, daca mai este nevoie de sare, mai adaugam ulterior.
- Intr-un bol punem carnea tocata, o amestecam cu un praf de sare, piper, 2 linguri de orez, 2 oua batute si o lingura pasta de tomate, un pic de marar tocat si formam bile de carne pe care le punem in lichidul din oala.
- Cand sunt gata fierte, se vor ridica deasupra.
- In ciorbita mai adaugam 2 linguri de orez pe care il lasam sa fiarba, apoi punem o lingura mare de bulion si borsul care l-am incalzit inainte. Deasupra punem cateva linguri de ulei si mai lasam sa fiarba 5 minute.
- Se ia oala de pe foc si adaugam verdeata tocata marunt.
- O dregem cu smantana si o servim cu pofta!