Am facut aceasta painica cu gandul la mama soacra care are obiceiul de a face paine si chiar am sunat-o ieri sa-mi dea reteta ei. Eu am pus in plus cateva linguri de ulei, dar merge si fara.
Painica a iesit neasteptat de bine, crescuta si pufoasa, iar semintele ii dau un gust deosebit. Putem inlocui semintele de floarea soarelui cu seminte de in sau cu orice alte seminte va plac. Le putem combina in orice fel chiar!
Noi mancam mereu painica de casa cu o deosebita placere iar mirosul este demential, ce sa va mai zic, trebuie neaparat sa incercati macar o data sa faceti o asa bunatate de paine.
O pup pe mama soacra si-i multumesc pentru reteta! 😉
Ingrediente:
- 1 kg faina alba
- 50 gr drojdie proaspata
- 2 lingurite sare
- 3 linguri ulei
- 500 ml apa calduta
- 2 lingurite mac
- 3 linguri seminte floarea soarelui usor prajite
Mod de preparare:
- Cernem si cantarim faina si o punem intr-un lighenas impreuna cu semintele si sarea
- Facem maiaua: punem drojdia faramitata cu o lingutita de zahar si asteptam sa se lichefieze apoi punem cca 100 ml de apa calduta (maxim 37°C) si cateva linguri faina (numai faina, fara seminte si sare) amestecand pana cand devine ca o pasta. O punem la dospit intr-un loc ferit de curent pana isi dubleaza volumul
- Punem maiaua peste faina si apoi turnam apa calduta treptat si framantam bine
- Adaugam si uleiul si omogenizam. Coca trebuie sa aiba o consistenta potrivita, nici prea tare, nici prea moale, ca la cozonac, o idee mai tare
- Acoperim lighenasul cu un prosop de hartie si lasam la dospit pana se dubleaza coca (cca 1 ora)
- Impartim coca in doua parti egale, ne ungem mainile cu ulei ca sa o putem scoate din lighenas, si o rasturnam pe blatul de framantat peste care am pus in prealabil o mana de faina. Mai framantam cateva secunde coca cu faina de pe blat si o intindem ca o foaie cu mana, o rulam putin si o asezam in forma de cozonac tapetata cu hartie de copt.
- Punem formele intr-un loc ferit de curent si lasam sa mai dospeasca coca pana cand aceasta depaseste putin marginea superioara a tavilor.
- Ungem suprafata painii cu putina apa si apoi presaram susan sau alte seminte
- O bagam la cuptor si coacem cca. 1ora, pana cand painea se rumeneste.
E atat de buna ca o mancati si goala!
Pofta mare!
buna! am facut duminica seara painica dupa reteta ta! a iesit super ! o sa mai incerc si alte retete (in functie de timp) . te pup!
ma bucur tare mult ca ti-a placut painica! iti parfmeaza toata casa :-). Sper sa mai incerci si alte retete si sa-mi spui ce ti-a iesit 😉