Tortul acesta l-am facut ad hoc as putea spune, din cauza mamei care avea o mare pofta de tort dar musai cu o crema de cafea, asa ca m-am pus pe copt si cremuit si a iesit un tort extraordinar de racoros cu o usoara aroma de cafea si cu blat de cacao. Vi-l recomand cu toata inima, se va manca cat ai clipi!
Ingrediente: diametrul tortului va avea 22 cm
Blat pandispan:
6 oua mari
6 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
un praf de sare
Crema:
400 ml frisca lichida
2 -3 lingurite nes (depinde de cat de aromat il vrei) dizolvat in 50 ml apa calduta
200 gr ciocolata alba
15 gr gelatina
Sirop:
400 ml apa
1 lingurita esenta de rom sau vanilie
200 gr zahar
Pentru ornat:
ciocolata rasa
300 ml frisca
1 lingura zahar
Mod de preparare:
Blatul:
- Se separa albusurile de galbenusuri.
- Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare apoi se adauga zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare aditie, pana zaharul va fi dizolvat complet.
- Adaugam galbenusurile pe rand si mixam pana la incorporare.
- Faina se amesteca cu cacaoa si se cern, apoi se adauga in compozitie treptat, amestecand cu un tel in forma de para, cu miscari de jos in sus.
- Tapetam o forma de tort cu hartie de copt si coacem blatul la o temperatura de 175ºC timp de 20 – 25 min. Cuptorul nu se deschide decat dupa trecerea celor 20 de minute si se face testul cu scobitoarea.
- Se scoate blatul din forma si se lasa la racit pe un gratar pana pregatim siropul si crema.
Siropul:
Se fierbe apa cu zaharul timp de 10 minute. Cand s-a racit siropul, adaugam esenta de rom sau vanilie.
Crema:
- Punem gelatina la inmuiat intr-o cana cu apa pentru aprox. 10 minute. Apa trebuie sa o acopere cu 2 degete. Dupa hidratatre, o incalzim pe baie de abur sau o topim 30 de secunde la microunde.
- Punem frisca la incalzit intr-o craticioara cu fund dublu.
- Cand este aproape de punctul de fierbere, punem nesul (dizolvat in 50 ml apa calduta) si ciocolata alba si tragem craticiaoara de pe foc, mestecand bine pana cand ciocolata s-a topit.Acum este momentul sa incorporam gelatina hidratata si topita
- Mixam bine apoi o lasam sa se raceasca pana cand insiropam blaturile.
Crema nu trebuie pusa la frigider deoarece se va inchega foarte repede din cauza gelatinei!
Asamblare tort:
Taiem blatul in 3 si il insiropam din belsug cu siropul racit. Lasam blaturile 5 minute sa absoarba tot siropul apoi putem monta tortul.
Asezam primul blat intr-un inel detasabil pentru torturi, punem un strat de crema (crema trebuie sa fie lichida), apoi dam tortul la frigider pentru o ora ca sa se inchege bine crema. Altfel nu putem sa punem cel de-al doilea blat.
Scoatem tortul din frigider si punem si cel de-al doilea blat peste care punem si restul de crema. Mie mi s-a intarit partial crema cat a stat in asteptare pe masa asa ca am putut sa pun si ultimul blat deasupra.
Daca crema este inca foarte moale (adica va curge), recomand sa refrigerati tortul inca o ora. Tortul acesta nu trebuie sa dea batai de cap, sincer, se face extraordinar de usor!
Cand tortul s-a inchegat bine, adica dupa vreo 5 ore, il ornam cu frisca si ciocolata rasa.
Frisca se bate cu mixeul la treapta mica pentru 2 minute, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana cand se intareste bat.
Pofta buna! este foarte racoritor, este genul de desert care nu este exagerat de dulce si care se va manca cat ai clipi 😉
In loc de ness, se poate folosi cafea naturala? De exemplu 50 ml espresso?
Sigur ca se poate! espresso este perfect!
Sarbatori fericite draga mea!
iubesc cremele cu gust de cafea, imi e teama putin cu gelatina – niciodata nu mi-au iesit retetele cu acest ingredient – , daca nu folosim iese crema prea moale ? multumesc, arata super tortul si as dori sa il prepar pt 14 februarie
Draga mea ma bucur ca iti place tortul de cafea :-).
Din pacate crema va fi mult prea lichida pentru ca vei folosi frisca lichida in care se pune nes, practic este ca un lapte si de aceea se pune gelatina ca sa o itareasca. Nu trebuie sa iti fie frica sa folosesti gelatina, daca urmezi intocmai instructiunile iti va iesi 100%, gelatina se pune la hidratat in apa rece, nici nu trebuie sa masori apa, pui apa peste gelatina cat sa o acopere cu 2 degete (intr-o cana) , o lasi la inmuiat 5_ 10 minute apoi o topesti la microunde 30 de secunde, se va dizolva complet apoi o lasi putin sa se raceasca daca e prea fierbinte. Apoi o poti pune peste frisca lichida amestecata cu nes.
O alta varianta ar fi (daca chiar nu vrei sa folosesti gelatina) sa faci o crema clasica de vanilie in care sa pui nes (nesul il poti dizolva in laptele caldut). Linkul cu crema de vanilie este acesta: http://gabrielacuisine.ro/mini-tarte-cu-fructe/, cu mentiunea sa nu foloseti unt in compozitie. succes si sper sa te ajute sfaturile mele!