Tort de ciocolata cu ganache

Print pagePDF pageEmail page

IMG_7820

IMG_7776

 

Este un tort ciocolatos, fin si extravagant ca sa zic asa. Mi-a atras atentia de foarta multe vreme pe blogul Laurei Adamache, unde ea l-a prezentat ca minitorturi, eu insa am facut un tort “mai mare” pentru ca nu am avut forme mici. A iesit senzational de bun iar martipanul ii da o savoare deosebita!

Vi-l recomand la o ocazie speciala si cum vine ziua de Sf. Valentin, eu zic ca e o super idee ciocolatoasa! 🙂

Ingrediente:

Blat de 22 cm

  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 30 gr cacao
  • 180 gr faina
  • 1 lingurita esenta vanilie

Crema ganache

  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata amaruie (minim 55% cacao)
  • 1 lingura rom (alcool) sau brandy

Sirop

  • 250 ml apa
  • 200 gr zahar
  • 50 ml brandy sau rom
  • 1 lingurita esenta vanilie

Glazura

  • 100 gr unt nesarat
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri cacao
  • 12 linguri lapte (apa)
  • 2 gr gelatina (o foaie)

In plus

  • 300 gr martipan
  • 150 gr ciocolata amaruie
  • banuti de ciocolata alba

Mod de preparare blat:

Intr-un castron batem ouale intregi cu zaharul pana se dubleaza in volum si se deschid la culoare.Cernem faina si cacaoa si le adaugam compozitiei de oua, amestecand cu un tel in forma de para pana incorporam uniform (nu amestecam prea mult pentru a nu se lasa pandispanul).

Preincalzim cuptorul la 180 ºC si coacem pandispanul cca 20 de minute, incercandu-l cu un tester care trebuie sa iasa curat! (forma de tort o tapetam cu faina sau cu hartie de copt)

Lasam blatul la racit si pregatim siropul:

Intr-o craticioara punem apa impreuna cu zaharul si tinem pe foc pana cand se dizolva zaharul.

Punem la racit siropul si numai atunci cand este rece adaugam romul si vanilia!

Crema ganache:

Intr-o craticioara de inox punem frisca lichida si o incalzim la foc mediu. Cand este aproape sa fiarba (atentie sa nu fiarba!) o dam deoparte si adaugam ciocolata taiata bucatele. O lasam sa se odihneasca 2 minute si apoi amestecam bine cu un tel pana cand ciocolata s-a topit si s-a incorporat total in frisca.

O lasam sa se raceasca apoi,cu ajutorul unui mixer, o mixam cca  15 minute pana cand aceasta se dsechide la culoare si se intareste (va deveni pufoasa). O lasam la temperatura camerei pana insiropam blatul.

Asamblare tort:

  1. Taiem blatul in 3 parti egale pe care le insiropam din belsug. Eu am folosit un fierastrau special pentru blaturi.

IMG_7740IMG_77412. Framantam martipanul in maini pana se inmoaie putin apoi il punem pe blatul de lucru presarat cu zahar pudra si intindem o foaie de diametrul tortului.

3. Punem primul blat pe un platou de torturi si punem toata crema pe care o asezam uniform pe toata suprafata.

IMG_77514. Punem cel de-al doilea blat peste care asezam foaia de martipan.

IMG_77525. Deasupra punem cel de-al treilea blat peste care vom turna glazura:

IMG_7756

Punem in primul rand gelatina la inmuiat intr-un castronel cu apa pentru cca 5 minute.

Pentru glazura, punem untul cu zaharul, cacaoa si apa intr-o craticioara la foc mic pana cand untul si zaharul s-au topit (daca face cocoloase o vom strecura printr-o sita).

Cand este aproape sa fiarba adaugam gelatina scursa foarte bine de apa.

O lasam sa se racoreasca si turnam galzura pe tort care l-am asezat in prealabil pe un gratar sub care am pus o tava sa se scurga excesul de glazura (il asezam cu grija pe gratar cu o paleta lata sau cu un dispozitiv special pentru torturi!!!)

Bagam tortul in frigider pana cand glazura se va inchega putin apoi il scoatem si il ornam cu fulgi de ciocolata rasa. Nu uitam sa-l transferam inapoi pe platoul de torturi 🙂

Deasupra punem cerculete de ciocolata  amaruie si banuti de ciocolata alba.

Pentru cerculetele de ciocolata amaruie am imbracat un facalet in hartie de copt peste care am spritat cu o seringa ciocolata topita (la microunde cca 1 minut jumatate) si pe care l-am bagat in congelator 10 minute. le scoatem cu grija pentru ornare.

IMG_7748

Happy Valentines! 🙂 si sa va bucurati de acest deliciu!

IMG_7771

IMG_7828

 

 

 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 thoughts on “Tort de ciocolata cu ganache

  1. LORY
    February 7, 2013 at 8:29 am

    Ohhhh DAAAAA….. 🙂 ABIA ASTEPT SA-L PREPAR! :*

  2. February 11, 2013 at 2:11 pm

    Gabriela draga cu acest tort m-ai omorat 😀
    Tortul de cioco este preferatul meu, iar ideea cu martipanul am sa-l “fur” deoarece nu doar ca arata bine dar ii confera si o aroma aparte tortului 😉
    Pup

    1. Gabriela
      Gabriela
      February 13, 2013 at 11:56 am

      Si mie mi-a placut ideea cu martipanul 🙂
      Pupicei

  3. February 13, 2013 at 7:13 am

    Ti-a iesit foarte frumos!

    1. Gabriela
      Gabriela
      February 13, 2013 at 11:54 am

      Multumesc frumos Cristina!

  4. March 26, 2013 at 7:53 am

    Apetisant rau tortuletul asta ciocolatos!

    1. Gabriela
      Gabriela
      March 26, 2013 at 9:58 am

      Ciocolata, sunt fan!

  5. Asuar
    March 21, 2016 at 3:29 am

    Cam pentru cate pers este acest tort?

    1. Gabriela
      April 28, 2016 at 11:46 am

      Un tort normal, 24 cm diametru este suficient pentru 10-12 persoane!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *