Click here for English version!
Anul acesta am vrut sa muncesc cat mai putin la tortul de ziua mea asa ca am cautat sa fac un blat super rapid si o crema si mai rapida :-). Am reusit sa combin doua retete senzationale, timpul de preparare este foarte scurt si consider ca este un tort pe care il poate prepara oricine (daca aveti, bineinteles, ustensilele necesare).
Timp de preparare si montare: 1h 30 min
Ustensile necesare:
- 2 forme de teflon cu inel detasabil (diam. 24 cm)
- hartie pentru copt
- inel pentru torturi (pentru montare), fara fund (daca nu, se va folosi una din formele de teflon)
- o craticioara cu fund dublu pentru crema
- mixer
Ingrediente: Blaturi (diam. 24 cm) – cup = cana gradata de 250 ml
- unt (pentru uns formele)
- cacao pentru tapetat formele (aprox. 2 linguri)
- 85 gr cacao (3/4 cup)
- 170 gr faina (1 1/2 cup faina)
- 350 gr zahar (1 1/2 cup)
- 1 si 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 3/4 lingurita praf de copt
- 3/4 lingurita sare
- 2 oua
- 200 ml lapte batut (3/4 cup, sau iaurt sau smantana)
- 200 ml apa calduta (3/4 cup)
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita vanilie (esenta pura)
Crema:
- 175 gr marshmallows (bezele mici albe)
- 60 gr unt
- 250 gr ciocolata neagra (sau cu lapte)
- 1 lingurita cafea instant dizolvata in 60 ml apa calduta sau 60 ml cafea expresso (sau chiar cafea decofeinizata)
- 300 ml smantana pentru frisca batuta tare
Blaturi:
- Este cel mai simplu blat vreodata, se numeste “one bowl cake” pentru ca vom amesteca toate ingredientele intr-un singur bol! Blatul este asemanator celui de la Tuxedo cake si consistenta este cam aceeasi.
- Ingredientele uscate se cern si se pun toate intr-un bol apoi se omogenizeaza bine cu un tel.
- Se adauga apoi ingredientele lichide peste cele uscate si se mixeaza cca 2 minute pana la incorporare, curatand cu o paleta marginile bolului.
- Tapetam baza formelor de teflon cu hartie de copt iar marginile le ungem cu unt si le tapetam cu cacao, scuturand excesul.
- Impartim compozitia aluatului in doua si o turnam in cele doua forme.
- Coacem blaturile in cuptorul preincalzit la 175ºC (350ºF) pentru aprox. 30 – 35 min, sau pana trec testul scobitorii.
- Se scot usor din forma, apoi se lasa la racit pe un gratar pana pregatim crema.
Crema:
- Iarasi, o reteta super rapida, pe care, cu siguranta, o veti repeta si la alte torturi! Se face in timp record si cu ingrediente putine.
- Se pun intr-o craticioara ciocolata rupta bucatele, bezelele, untul si cafeaua (expresso sau nes dizolvat in 60 ml apa calda).
- Craticioara se pune pe foc foarte mic (sau pe baie de aburi – daca aveti rabdare) si se amesteca continuu in compozitie cu o lingura de lemn pana cand bezele si ciocolata cu untul s-au topit. Trebuie sa obtinem o crema luciosa si omogena, ca in poza.
- O lasam apoi la racit (eu am pus-o in baie de apa rece si am mestecat in ea cca 3 – 4 minute pana s-a racit la temperatura degetului)
- Batem frisca tare apoi o incorporam in crema treptat si amestecam usor cu o paleta pana la incorporare.
Asamblare tort:
- Vom avea nevoie de un inel de inox special pentru torturi sau de o forma de teflon cu inel detasabil (cea in care am copt blaturile)
- Asezam primul blat pe platoul de tort apoi puem inelul de inox in jurul acestuia si strangem exact cat este blatul (daca nu, punem primul blat in forma detasabila, cu fundul atasat)
- Punem jumatate din crema peste blat, apoi punem si cel de-al doilea blat si restul de crema deasupra. Nivelam frumos cu o spatula sau cu un cutit cu lama lata.
- Introducem tortul la frigider pentru minim 4 ore (sau peste noapte) apoi il putem decora dupa plac.
- Eu am folosit cacao si cipsuri de ciocolata.
Este extraordinar de bun, nu este foarte dulce, blatul este usor umed iar crema foarte usoara si cremoasa!
Vi-l recomand ca pe un tort “express” cand nu aveti prea mult timp si vreti sa scapati repede din bucatarie ;-).
- For the cake:
- unsalted butter, room temperature, for pans
- 85 gr (3/4 cup) unsweetened cocoa powder, plus more for pans
- 170 gr (1½ cups) all purpose flour
- 350 gr (1½ cups) sugar
- 1½ tsp baking soda
- ¾ tsp baking powder
- ¾ tsp salt
- 2 large eggs
- 200 ml (3/4 cup)buttermilk (or yogurt or sour cream)
- 200 ml (3/4 cup) warm water
- 3 tbsp vegetable oil
- 1 tsp vanilla extract
- For the chocolate mousse:
- 150gr mini white marshmallows (or large marshmallows, chopped)
- 50 gr unsalted butter, room temperature
- 250 gr (8 oz) dark chocolate
- 60 ml ( ¼ cup) hot water
- 1 teaspoon instant coffee powder
- 300 ml (1¼ cup) cream
- Preheat oven to 350 F or 175 C.
- Butter two * by 2 inch round cake pans (24 cm); dust with cocoa, tapping out excess. Sift together cocoa, flour, sugar, baking powder, baking soda and salt into a bowl. Mix them well with a fork or with a whisk until just combined.
- add eggs, buttermilk, water, oil and vanilla and beat for about 2 min., until smooth.
- Divide batter evenly between prepared pans. Bake until a cake taster comes out clean, for about 30 - 35 min.
- Transfer pans to wire racks to cool then remove the cakes onto racks to cool completely.
- For the chocolate mousse, put the marshmallows, butter, chocolate, water and coffee powder into a heat-proof bowl. Set the bowl over simmering water, stirring occasionally, until you have a smooth homogeneous mixture. Set aside to cool.
- Whip the cream until thick, and then fold it into cooling chocolate mixture.
- Assembling the cake: put the first cake layer inside of a removable ring, then poor half of the chocolate mousse, then the second layer of cake and then the remaining chocolate mousse. Refrigerate over night or at least 4 hours.
- Remove the ring and decorate with cocoa and chocolate chips, or as you like ;-).
- Enjoy and try it! you won't regret it! It will become your go-to chocolate cake recipe ever!
Fenomenal arata tortul! Vreau neaparat o feliuta 🙂
Iti urez “La multi ani” inca o data si-ti doresc sa ai parte numai de bine! Pup
Multumesc din suflet Paula! <3
Ai, ai , ai ce as gusta putin din acest minunat tort. La multi ani!
Multumesc Rocsy!
La multi ani! Torturile tale arata fenomenal! Nu ai cum sa nu poftesti!
Multumesc mult Cristina! ma flatezi!
Pupicei!