Tort “Mama”, cu crema de lamaie si jeleu de zmeura

Print pagePDF pageEmail page

IMG_0893

La multi ani mama! sa fii sanatoasa, sa ne traiesti multi ani de acum inainte si sa fii fericita alaturi de noi! Te iubim mult!

Este tortul mamei, care si-a serbat ziua de nastere pe 8 mai, dar nu am reusit sa scriu reteta pana acum …este un tort deosebit de delicios, deosebit este putin spus, poate unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata! Combinatia dintre crema de lamaie si jeleul de zmeura este una dintre cele mai bune! Fondantul este optional, l-am facut pentru ca am vrut sa vad cum se face si cum imi iese, reteta o gasiti pe blogul Ritei Oarga, care are maini de aur si este o artista! Ii multumesc mult pentru sfaturile pretioase care mi le-a dat, m-au ajutat foarte mult! Blatul, de data aceasta nu l-am facut de la zero, am cumparat praf special pentru blaturi de tort si l-am facut in 2 timpi si 3 miscari, dar daca vreti un blat facut in casa va sugerez reteta de aici, de la checul cu lamaie si unt, pentru ca nu merge alt blat la acest tort, are nevoie de un blat umed, care nu trebuie insiropat!

Ingrediente: pentru o forma cu diametrul de 24 cm sau o forma patrata cu latura de 20 cm.

Blat:

5 oua

1 cana si 2/3 faina

250 gr unt la temperatura camerei

 1 si 1/2 cana zahar

 8 linguri lapte

 coaja rasa de la o lamaie mare

 zeama de la o lamaie

 1 lingura extract de vanilie

 1 lingurita praf de copt

Crema de lamaie:

300 gr zahar

3 linguri amidon

500 ml lapte

200 gr unt

suc de la o lamaie mare

1 zahar vanilat sau seminte de la n baton de vanilie

Nota: daca decidem sa imbracam tortul in frisca recomand sa faceti crema doar din 250 ml lapte si implicit injumatatiti cantitatile zaharuli , amidonului si lamaia!

Jeleu de zmeura:

400 gr zmeura (proaspata sau congelata)

5 linguri zahar

10 gr gelatina

Fondant:

300 gr marshmallows (bezele moi)
400-450 gr zahar praf din comert
3 linguri rase de amidon alimentar
2 linguri de apa
ulei de palmier pentru uns
optional, esenta pentru aromatizare

IMG_0899-horz

Mod de preparare:

Intai preparam blatul dupa reteta de aici si il lasam sa se raceasca.

Acestea fiind spuse, nu pot decat sa va urez succes, tortul se face extrem de usor, crema de lamaie o gasiti la reteta mea de Alba ca zapada/Fulg de nea. Am sa o scriu si aici ca sa nu fie prea multe dubii :-):

  • Intr-o oala de inox cu fundul dublu amestecam  zaharul cu 300 ml lapte si punem pe foc amestecand din cand in cand ca sa se dizolve zaharul.
  • In alt vas, amestecam restul de lapte (200ml) cu amidonul (cu ajutorul unui tel). Atentie sa nu faca cocoloase!
  • Luam cratita de pe foc si turnam acest amestec peste laptele fierbinte (sa nu fiarba) din craticioara de inox, in suvoi subtire, amestecand energic cu ajutorul unui tel in forma de para si punem inapoi pe foc amestecand in continuu pentru a nu lasa crema sa se lipeasca si pana cand aceasta se ingroasa ca o budinca. O tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca putin (sa aiba temperatura suportabila la deget! daca este prea fierbinte, se poate branzi). Cand s-a racorit adaugam treptat zeama de la o lamaie. O bagam in frigider pentru 2 ore acoperita cu o folie de plastic exact pe suprafata acesteia ca sa nu se intareasca.
  • Separat, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) pana se face cremos. Untul il puteti scoate cu 2 ore inainte ca sa se incalzeasca la temperatura camerei sau il puteti taia cubulete si il puteti inmuia in microunde, setand cuptorul de fiecare data cate 10 secunde pana cand se inmoiae .
  • Cand crema s-a racit, adaugam untul frecat spuma peste crema din craticioara si mixam foarte bine. Sau invers, crema peste unt, daca craticioara nu e suficient de inalta ca sa mixam.

Jeleul de zmeura:

Punem gelatina la inmuiat in apa rece (cat sa o acopere cu un deget), cand a absorbit toata apa, o bagam 25 de secunde la microunde sau o topim pe baie de abur.

Jeleul de zmeura se face in 10 minute, se pune zmeura intr-o craticioara de inox impreuna cu zaharul si se fierbe pana cand se topeste zaharul. O punem apoi in blender sau robotul de bucatarie si o mixam bine pana devine ca o pasta.  Adaugam apoi gelatina dizolvata, omogenizam si bagam jeleul la frigider pana se intareste bine. aprox. 1h.30 min.

In timp ce se racesc cremele, puteti sa taiati blatul si sa-l pregatiti pentru asamblat.

Taiem blatul in 3 parti egale cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit (cutit de paine preferabil sau fierastrau special pentru blaturi).

Daca partea de sus a blatului nu este uniforma, taiati blatul astfel incat sa indepartati acea parte neuniforma, asata daca il veti imbraca in fondant, daca hortarati sa-l imbracati in frisca, nu mai este nevoie!

Asamblare tort:

Dupa cum ati vazut, tortul are pe acelasi strat si crema de lamaie si jeleu de zmeura.

Asadar, puneti pe primul blat un start de jeleu si pe al doilea blat un start de crema. Usor, dar foarte usor 🙂 suprapuneti partea de blat cu jeleu peste partea de blat cu crema de lamaie. Blatul va fi foarte fraged, asa ca lucrati cu grija, daca se poate , sa va ajute cineva, ca sa nu se rupa!

Asa procedam si cu urmatoarele, formand astfel doua starturi de crema si jeleu.

IMG_0940

Daca va hotarati sa imbracati tortul in fondant, opriti o parte de crema sa nivelati foarte bine tortul, oricum nu o sa va intre toata crema la blaturi. Daca nu il imbracati in fondant, il puteti imbraca in crema ramasa si apoi il puteti orna frumos cu frisca si zmeura.

Cel mai mult, la acest tort, mi-a luat la nivelarea lui si la preparaea fondantului. In rest, se face extrem de repede si de usor!

Fac o mica paranteza, ca sa va fie mai usor la asamblat, sugerez sa puneti un strat de crema  de lamaie si un strat de jeleu, separat pe fiecare blat. Adica sa nu suprapuneti cremele, in ordinea: blat, crema de lamaie, blat, jeleu de zmeura. In cazul acesta, jeleul de zmeura nu trebuie tinut atat de mult la frigider, puneti un inel detasabil in jurul tortului, puneti crema de lamaie peste primul blat apoi celalalt blat si peste acsta jeleul de zmeura. Daca ati taiat in 3, puneti deasupra ultimul blat si bagati la frigider pana cremele se intaresc, cel putin 3-4 ore. Apoi scoateti inelul detasabil si ornati cu frisca.

Va urez pofta buna si sper ca o sa va placa! Mie mi s-a parut divin, foarte cremos, blatul umed iar combinatia poate cea mai reusita! Sincer!

IMG_0903


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Tort “Mama”, cu crema de lamaie si jeleu de zmeura

  1. June 1, 2013 at 7:39 am

    La multi ani mamei tale! Tortul arata foarte foarte bine, iar combinatia de arome este perfecta! 😉

    1. Gabriela
      Gabriela
      June 2, 2013 at 7:20 pm

      Multumesc Miha! a fost cel mai bun tort ever! 😀

  2. fe
    June 1, 2013 at 2:12 pm

    Multumesc din suflet ptr. urari si ptr. tortul deosebit, arata impecabil si poti concura cu oricine la acest capitol !

  3. yldus
    August 31, 2013 at 6:39 pm

    Buna.
    In cautare de un tort delicios ,dar si placut la vedere, al tau mi se pare superb..Daca poti sa-mi spui cum se poate obtine acest fondant perfect? este un glasaj, de fapt? merci mult

    1. Gabriela
      August 31, 2013 at 11:27 pm

      Draga yldus ma bucur foarte mult ca iti place tortul. A fost un tort deosebit de delicios! Reteta de fondant o gasesti la acest link, am mentionat si la descriere de la cine am luat reteta dar daca te duci pe linkul respectiv , vei gasi toate detaliile plus poze pas cu pas :-). Eu am fost foarte multumita de rezultat, muncesti putin dar te vei bucura de reusita, asta in cazul in care chiar vrei sa il faci tu ;-).
      Linkul:http://comoridelicioase.blogspot.ca/2012/07/fondant-din-marshmallows-bezele.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.