Varza a la Cluj

Print pagePDF pageEmail page

IMG_8516

 

De cand vroiam sa fac eu o varza a la Cluj…..! cred ca nu am mancat niciodata o varza mai buna, dupa mine bate si sarmalele! Este cam bogata in calorii, ce-i drept, dar merita facuta macar acum cand avem varza murata la butoi, ca daca vine vara, nu prea merge cu varza dulce…Asadar va provoc la un dezmat…culinar bineinteles 🙂

Aveti nevoie de:

o varza murata mare (cca  2kg)

1 kg carne tocata (porc si vita)

o ceapa

200 gr orez

sare si piper

cimbru

boia de ardei

o ceasca de vin

bulion

2 rosii mari

Mod de preparare:

Intai tocam varza fideluta si o spalam in apa rece dupa care o stoarcem si o punem la calit cu ulei (eu am pus cam o ceasca pentru ca varza a fost multa). Daca considerati ca e mult, va sfatuiesc sa faceti jumatate din cantitate (carne si varza).

Adaugam in varza o lingura de boia de ardei, cimbru si piper si mai lasam sa se inmoaie putin dupa care o tragem de pe foc si ne apucam sa pregatim umplutura de carne dupa cum urmeaza:

Umplutura:

E bine sa facem umplutura din carne de vita si porc pentru ca oricum este o mancare grea si trebuie sa mai reducem cat de cat din grasime.

Asadar, tocam ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei.

Cand a devenit sticloasa, adaugam orezul si mestecam foarte bine sa nu se lipeasca. Lasam sa se albeasca putin orezul, circa 3-4 minute, dupa care adaugam si carnea tocata, sarea, piperul si cimbrul si mestecam din cand in cand in ea pana cand se deschide la culoare. Adaugam si vinul si lasam sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand devine frageda.

Asamblare:

Intr-un vas marisor, punem un strat de varza apoi un strat de carne. Peste carne punem cateva linguri de suc de rosii sau bulion si il intindem pe toata suprafata.

Alternam iar cu un strat de varza apoi iar carne si la sfarsit varza!

Pe deasupra puteti sa puneti felii de rosii sau chiar rosii tocate mai marunt din conserva.

O coacem in cuptor cca 1 h si jumatate, pana cand varza se fragezeste si se rumeneste la suprafata. Intai o bagam in cuptor acoperita cu un capac sau folie de aluminiu, iar spre final o descoperim ca sa se rumeneasca frumos!

Pofta buna! ca merge langa o tuica buna 😉

IMG_8506


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Varza a la Cluj

  1. Geta
    February 9, 2014 at 5:26 am

    de nota 10* a iesit.
    multumesc!

    1. Gabriela
      February 10, 2014 at 11:57 pm

      Cu cea mai mare placere ;-). Te mai poftesc in vizita!

  2. Sonia
    August 18, 2016 at 4:57 am

    Pozele atasate sunt false !
    In reteta scrie clar ca orezul se amesteca cu carnea si in poze se vad in straturi astfel : stratul de varza, stratul de orez, strat de carne , strat orez si ultimul de varza

    1. Gabriela
      August 18, 2016 at 12:22 pm

      Sonia draga,
      Unde vezi tu atatea straturi? Iti pace reteta, bine, nu-ti place , iarasi bine, pozele sunt facute de mine la ce am gatit draga mea, nu stiu care e problema!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *