Este prajitura mea preferata, pe langa alte prajituri cu ciocolata, bineinteles :-). Dar baclava nu refuz niciodata, si imi aduc aminte, am fost in 2011 in Romania si era un targ pe undeva prin centrul vechi al Bucurestiului, si am vazut la o taraba. Bineinteles ca mi-am cumparat si am mancat cu o mare pofta! Unor persoane nu le plac prajiturile cu nuca si mai ales cele foarte dulci cum este baclavaua, dar nu trebuie sa mancam jumatate de tava, mancam 2-3 bucatele ca este suficient de dulce si de satioasa! si se face si usor 😉
Ingrediente: pentru o tava cu dimensiunile 20 cm/ 30 cm
un pachet foi de placinta (Phyllo pastry)
400 gr nuca (normala sau pecan, chiar fistic)
200 ml ulei pentru uns foile (o cana)
Nuca se imparte in 2, jumatate se toaca cu cutitul sau se farama cu facaletul iar cealalata jumatate se macina fin.
Sirop:
300 gr zahar
300 ml apa
sucul de la o jumatate de lamaie
3-4 felii lamaie (stoarse)
2 plicuri zahar vanilat (sau 1 lingurita esenta pura)
1 baton scortisoara
3 linguri miere
Se fierbe apa cu zaharul, cu batonul de scortisoara si cu feliutele de lamaie, iar cand s-a dizolvat zaharul se pune mierea si sucul de lamaie. Se lasa la racit ( Atentie!!! siropul se toarna rece peste baclavaua fierbinte!)
Asamblare:
- Se impart foile in 3 parti egale.
- Se aseaza prima treime de foi.
- Fiecare foaie se va unge din belsug cu ulei.
- Se pune o jumatate din cantitatea de nuca, iar a doua treime de foi, apoi nuca si la sfarsit ultima treime de foi.
- Foile se ung foarte bine cu ulei pana la colturi.
- Se taie patratele mici de 2-3 cm sau triunghiuri, pana la marginea tavii (ca sa se insiropeze bine).
Se baga la cuptor pana se rumeneste. Peste baclavaua fierbinte se toarna siropul racit (racit! nu rece de la frigider).
Se lasa cateva ore bune sa se patrunda bine si se consuma rece sau la temperatura camerei.
Pofta buna! este un deliciu! 🙂
Baclavalele sunt delicioase!
super poza. bravo! asa mai merge 🙂