Baclava

Print pagePDF pageEmail page

IMG_6569Este prajitura mea preferata, pe langa alte prajituri cu ciocolata, bineinteles :-). Dar baclava nu refuz niciodata, si imi aduc aminte, am fost in 2011 in Romania si era un targ pe undeva prin centrul vechi al Bucurestiului, si am vazut la o taraba. Bineinteles ca mi-am cumparat si am mancat cu o mare pofta! Unor persoane nu le plac prajiturile cu nuca si mai ales cele foarte dulci cum este baclavaua, dar nu trebuie sa mancam jumatate de tava, mancam  2-3 bucatele ca este suficient de dulce si de satioasa! si se face si usor 😉

 Ingrediente: pentru o tava cu dimensiunile 20 cm/ 30 cm

un pachet foi de placinta (Phyllo pastry)

400 gr nuca (normala sau pecan, chiar fistic)

200 ml ulei pentru uns foile (o cana)

Nuca se imparte in 2, jumatate se toaca cu cutitul sau se farama cu facaletul iar cealalata jumatate se macina fin.

Sirop:

300 gr zahar

300 ml apa

sucul de la o jumatate de lamaie

3-4 felii lamaie (stoarse)

2 plicuri zahar vanilat (sau 1 lingurita esenta pura)

1 baton scortisoara

3 linguri miere

IMG_6597Mod de preparare sirop:

IMG_6546Se fierbe apa cu zaharul, cu batonul de scortisoara si cu feliutele de lamaie, iar cand s-a dizolvat zaharul se pune mierea si sucul de lamaie. Se lasa la racit ( Atentie!!! siropul se toarna rece peste baclavaua fierbinte!)

Asamblare:

  • Se impart foile in 3 parti egale.
  • Se aseaza prima treime de foi.
  • Fiecare foaie se va unge din belsug cu ulei.
  • Se pune o jumatate din cantitatea de nuca, iar a doua treime  de foi, apoi nuca si la sfarsit ultima treime de foi.IMG_6545
  • Foile se ung foarte bine cu ulei pana la colturi.
  • Se taie patratele mici de 2-3 cm sau triunghiuri, pana la marginea tavii (ca sa se insiropeze bine).
    Se baga la cuptor pana se rumeneste. Peste baclavaua fierbinte se toarna siropul racit (racit! nu rece de la frigider).

IMG_4249Se lasa cateva ore bune sa se patrunda bine si se consuma rece sau la temperatura camerei.

Pofta buna! este un deliciu! 🙂

IMG_6609


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Baclava

  1. October 17, 2013 at 2:31 pm

    Baclavalele sunt delicioase!

  2. marius
    March 24, 2014 at 8:16 pm

    super poza. bravo! asa mai merge 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human! *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.