Scroll down for English versionDaca sunteti roman gen beget este imposibil sa nu va placa clatitele! Mama mea le face destul de des, eu insa, le fac mai rar, ca sunt bune si le mananc :-). Se pot umple cu orice: gem de orice fel, dulceata, Nutella, branza sarata sau dulce, ciuperci sotate, pateu de ficat etc.
Mie imi plac cel mai mult cu gem si Nutella. Reteta este foarte simpla, va trebuiesc foarte putine ingrediente. Va mai trebuie putina rabdare, deoarece procesul de prajire este destul de lung, in functie de cate clatite vreti sa faceti.
Asadar aveti nevoie de:
Ingrediente pentru cca 12-15 clatite
4 oua
500 ml lapte (2 cani) sau apa minerala
1 lingurita esenta vanilie
50 ml ulei (sau unt topit)
1 praf de copt (optional)
faina cat uprinde (la 500 ml lapte intra cam 300 gr)
un praf sare
Mod de preparare:
- Se bat ouale spuma cu mixerul cateva secunde, apoi se adauga laptele si vanilia si se mixeaza bine. La final adaugam faina in ploaie si praful de copt. Eu pun praf de copt pentru ca le fragezeste!
- La sfarsit adaugam uleiul sau untul topit. Mixati bine dupa fiecare aditie, ca sa nu se formeze cocoloase. Aluatul trebuie sa curga si sa fie ca o smantana groasa la consistenta.
- Se incinge o tigaie teflonata (neaparat teflonata!) pe foc mediu in care am pus o lingurita de ulei. Se ia compozitie cu un polonic si pune in tigaie in mijloc rasucind tigaia pana cand compozitia se imprastie pe toata supfrafata ei. Compozitia trebuie sa sfaraie in momentul in care punem compozitia, asta inseamna ca tigaia a fost bine incinsa.
- Lasam cca un minut sa se coaca clatita si tragem cu o paleta de silicon pe marginea clatitei sa o desprindem usor de pe peretii tigaii.
- Cand clatita a inceput sa faca mici gaurele si se incepe sa se intareasca, o intoarcem cu paleta de silicon si o mai lasam sa se coaca cca 30 de secunde. Puteti sa o si aruncati in sus daca aveti dexteritate! Cand este coapta, o rasturnam pe o farfurie plata si o ungem cu gem sau ce va place voua.
- Se pot rasturna clatite mai multe una peste alta, se vor aburi una de la alta si vor deveni moi si foarte usor de umplut. Daca nu vreti sa le umpleti pe toate, le puteti acoperi cu o folie de plastic si le puteti umple in momentul servirii.Pofta buna la clatite! Sunt dementiale!
- 2 cups milk (500 ml)
- 1 pinch of salt
- 4 eggs
- 2 cups flour (aprox. 300gr)
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp vanilla extract
- ¼ cup oil or 1 tbsp melted butter
- oil for frying
- Beat eggs with a pinch of salt then add milk and vanilla. Mix well until blended together. Add sifted flour and baking powder gradually, and mix energetically so the batter doesn't form lumps. The consistency of the batter should be like a thickened sour cream (or like buttermilk)
- Heat up a pan (Teflon coated) on medium heat. with a teaspoon of oil in it while heating it. Pour a spoon full of batter (soup spoon, the big one) in the middle of the pan and move the pan circularly so the batter spreads evenly. Batter should sizzle in the pan when you pour it on, that mens the pan was well heated!
- Let it cook for about 1 minute dragging the edges of the crepe with a knife or a silicon spatula. Heat should be on medium or low!
- When the crepe starts forming little holes and becomes partially cooked, flip it over and cook it for another 30 seconds or so. When it is well cooked should be golden in colour.
- Flip it on a plate and fill it with jam, Nutella, Cream cheese, pate, sauted mushrooms, whatever you like!!!
- If you don't want to fill them all up, you can cook them all and pile them up and then cover them with plastic foil and consume them later. They will keep nice and moist that way.
Simple and super yummy!