Ingrediente pentru cca 6 papanasi:
300 gr branza de vaci
2 oua
150 gr faina
75 gr zahar
2 linguri gris
1 zahar vanilat (esenta vanilie)
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
coaja de la o lamaie
un praf de sare
Pentru ornat:
smantana
dulceata acrisoara (afine, visine)
Mod de preparare:
- Intr-un castronel amestecam faina, zaharul, praful de copt si bicarbonatul de sodiu (Atentie mare: de sodiu nu de amoniu!), grisul, praful de sare si zaharul vanilat
- Separat mixam branza de vaci cu mixerul (sau in robot cum am facut eu, numai ca in robot se va inmuia si se va face ca o pasta ceea ce m-a obligat sa modific un pic reteta in sensul ca mi-a iesit coca cam moale si a mai trebuit sa adaug putina faia si gris…), adaugam oualele apoi turnam treptat amestecul de faina si gris si amestecam pana cand aluatul devine omogen.
- Intr-un castronel punem faina ca sa ne tapetam mainile (coca este moale, sa zicem ca o compozitie de chiftele pe care trebuie sa le dam prin faina)
- Luam cu mana coca (cat un pumn) si o rasturnam in castronelul cu faina, modelam o bila pe care o aplatizam cu palmele si scoatem centrul acesteia din care vom face o biluta mai mica pentru ornat. Asezam papanasii intr-o tava tapetata cu hartie de copt pana cand ii prajim.
- Incingem uleiul foarte bine si prajim papanasii la foc mic spre mediu pana se rumenesc frumos. Atentie: se prajesc destul de repede, asa ca nu-i lasati nesupravegheati!
- Ii scoatem din tigaie cu ajutorul unei palete si ii punem pe o farfurie tapetata cu prosop de hartie pentru a absorbi excesul de grasime.
Ii papam calzi cu smantanica si dulceata. Eu am facut un sos ad hoc din vreo 250 gr afine congelate peste care am pus 5 linguri de zahar si am fiert pana s-a topit zaharul. Au iesit o nebunie! nu am mai mancat de vreo 2 ani papanasi si imi pare rau ca nu am mai facut pana acum ca tare usoara e reteta.
NOTE: daca aluatul vi se pare moale (adica curge ca o ciulama sau nu se poate modela) adaugati cate o lingura de faina pana cand capata o consistenta semi-moale dar care se poate lua cu lingura (ca la chiftele, cum am mai zis). Unor persoane le place aluatul mai vartos, am vazut retete si cu mai multa faina, insa acest aluat este unul mai pufos si mai moale!
Pofta buna si succes!
Un desert rapid si delicios!