Click here for English version!
Mi se facuse pofta subit de o placinta si cand am fost pe la magazin am gasit afine foarte ieftine la cutie asa ca mi-am zis, “trebuie sa incerc si eu placinta cu afine!”, ca nu mancasem niciodata, si am avut cea mai placuta surpriza! a iesit demential de buna! Blatul a iesit exact asa cum mi-am imaginat, super fraged iar umplutura, nu mai zic, cred ca va spune ceva culoarea nu? e super apetisanta! Si, ca sa nu va mai tin in suspans, am sa va povestesc imediat cum se face. este foarte simplu ;-)!
Ingrediente: pentru o forma de tarta cu diametru de 24 cm (a mea afost de yenna dar poate fi si de teflon)
Aluat:
170 gr margarina pentru prajituri
6 linguri apa foarte rece
1 lingurita sare
300 gr faina (2 cani)
Umplutura:
500 gr afine (proaspete sau congelate)
3 linguri amidon
120 gr zahar
zeama de la 1/2 lamaie (optional)
Mod de preparare:
Pregatim intai aluatul:
- Intr-un castron punem faina impreuna cu margarina taiata bucatele mici si cu sarea. Amestecam cu mainile pana cand obtinem un aluat sfaramicis, apoi adaugam apa si framantam cu mainile pana cand se desprinde de pe peretii vasului. Trebuie sa obtinem un aluat omogen si manevrabil. La prima vedere aluatul pare tare sau ca se sfarama, dar veti vedea ca nu e chiar asa de greu de lucratcu el, dupa coacere o sa vedeti cat de bun este!
- Il bagam la frigider pentru 30 min. apoi pegatim fructele.
- Spalam bine afinele si le vom amesteca apoi intr-un castron cu zeama de lamaie, zaharul si amidonul.
- Preincalzim cuptorul la 200º C , scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua.
- Pudram blatul de lucru cu faina si intindem cu facaletul prima foaie. O sa vedeti ca pe margini o sa se crape, dar puteti sa il modelati usor cu mainile sau cu facaletul.
- O data intinsa foaia, o desprindem cu grija de pe blatul de lucru cu ajutorul unui cutit cu lama lata si o punem in forma de tarta.
- Punem peste ea fructele, apoi vom aseza deasupra cea dea doua foaie pe care o lipim bine pe margini, de cealalta foaie. Ii facem cateva incizii cu cutitul in mijloc si o coacem aprox. 45 min sau pana se rumeneste usor deasupra.
- Se lasa sa se raceasca apoi o taiem felii si servim.
Se poate servi si calduta dar va mai curge din ea sirop de fructe. daca placinta se raceste bine, se va taia mai frumos!
Nota: daca folositi afine congelate, intai trebuie dezghetate apoi amestecate cu zaharul si amidonul!
Este delicioasa! Pofta buna!
- Pastry
- 2 cups all-purpose flour
- 1 teaspoon salt
- ⅔ cup plus 2 tablespoons shortening
- 4 to 6 tablespoons cold water
- Filling
- ¾ cup sugar
- 3 tbsp corn starch or i/2 cup all purpose flour (it tastes better with corn starch)
- ½ teaspoon ground cinnamon, if desired
- 6 cups blueberries
- 1 tablespoon lemon juice
- 1 tablespoon butter or margarine, if desired
- In medium bowl, mix 2 cups flour and the salt. Cut in shortening, using pastry blender (or pulling 2 table knives through ingredients in opposite directions), until particles are size of small peas. Sprinkle with cold water, 1 tablespoon at a time, tossing with fork until all flour is moistened and pastry almost cleans side of bowl (1 to 2 teaspoons more water can be added if necessary).
- Gather pastry into a ball. Divide in half; shape into 2 flattened rounds on lightly floured surface. Wrap in plastic wrap; refrigerate about 45 minutes or until dough is firm and cold, yet pliable. This allows the shortening to become slightly firm, which helps make the baked pastry more flaky. If refrigerated longer, let pastry soften slightly before rolling.
- Heat oven to 425°F. With floured rolling pin, roll one round into round 2 inches larger than upside-down 9-inch glass pie plate. Fold pastry into fourths; place in pie plate. Unfold and ease into plate, pressing firmly against bottom and side.
- In large bowl, mix sugar, ½ cup flour and the cinnamon. Stir in blueberries. Spoon into pastry-lined pie plate. Sprinkle any remaining sugar mixture over blueberry mixture. Sprinkle with lemon juice. Cut butter into small pieces; sprinkle over blueberries. Cover with top pastry that has slits cut in it; seal and flute. Cover edge with 2- to 3-inch strip of foil to prevent excessive browning.
- Bake 35 to 45 minutes or until crust is golden brown and juice begins to bubble through slits in crust, removing foil for last 15 minutes of baking. Cool on cooling rack at least 2 hours.
Ce dor mi-e de o placinta americana! Tare bine ti-a iesit!
Multumesc Liana! musai trebuie sa o incerci, este super usor de facut si extraordinar de buna!
la ce temperatura se coace? am inteles ca incalzim cuptorul la 200, dar nu e prea mare temperatura pentru copt?
Iubita mea, temperatura nu este asa de mare, fructele lasa multa zeama si necesita o temperatura de coacere mai mare!