Sa va zic intai cum am ajuns sa fac acest tort, aveam chef sa fac ceva dulce dar musai cu crema de vanilie. Tocmai facusem un cremsnit cu 2 zile in urma si nu am fost multumita de consistenta cremei asa aca am zis sa mai fac o data crema, dar cu mici schimbari. Si ca sa nu mancam crema goala, am zis “hai sa incropim un tort”. Zis si facut, am cotrobait prin dulap si am gasit niste piscoturi ramase de la un Tiramisu, cafea mai era in filtrul de cafea, si frisca imi ramasese de la cremsnit, plus crocant de migdale de la tortul de revelion :-). Asa ca hai sa ne apucam de tortulet care va jur, mi-a luat 30 de minute, timpul de asteptare pana se raceste e mai lung, dar pregatirea este super rapida!
Ingrediente: (pentru o tava de cozonac)
– 26 de piscoturi (atatea mi-au intrat mie)
Pentru crema:
– 3 oua
– 150 gr zahar tos
– 1 lingura extract de vanilie, sau pastaie
– 3 linguri amidon
– 500 ml lapte
Pentru ornat:
– crocant de migdale, nuci sau alune (la alegere, ce aveti prin casa) care este facut din 150 gr migdale tocate, 80 gr zahar si o lingura apa.
– 400 ml frisca lichida
Mod de preparare:
Crema:
- Intai batem albusurile bat, apoi adaugam zaharul si mixam pana ce acesta se topeste. Bagam albusurile in frigider pana facem crema de lapte.
Impartim cele 500 ml lapte in 2 parti, 300 ml punem intr-o craticioara de inox pe foc mic, 200 ml ii punem intr-o cana gradata sau castronel in care adaugam cele 3 linguri de amidon in ploaie si amestecand continuu cu un tel in forma de para dupa care punem galbenusurile frecate o idee ca sa le spargem pielita si amestecam pana la omogenizare.
- Cand laptele este fierbinte, il tragem de pe foc si adaugam amestecul de amidon in fir subtire amestecand energic cu telul.
- Punem craticioara inapoi pe foc potrivit si amestecam pana cand crema se ingroasa.
Tragem crema de pe foc si adaugam acum albusurile batute spuma cu zahar. Amestecam si mai fierbem crema cca 5 min.
Cand e gata o lasam sa se raceasca si o turnam peste piscoturi dupa cum urmeaza:
Asamblare tort:
- Punem cam 300 ml cafea intr-un castronel in care vom inmuia piscoturile. ATENTIE: cafeaua nu trebuie indulcita, piscoturile sunt atat de dulci incat nu mai au nevoie de zahar!
- Punem o folie de plastic intr-o forma de cozonac atat cat sa imbrace peretii pana sus.
- Inmuiem piscoturile si le asezam in forma pe lungimea ei. Cand am zis “inmuiem” , o facem doar pentru o secunda, pe o parte si pe alta, deoarece ele absorb foarte repede lichidul.
- Punem jumatate din crema peste piscoturi apoi punem un al 2-lea strat de piscoturi si apoi iar crema (cea de-a 2-a jumatate).
- Ultimul strat, de deasupra va fi de piscoturi, inmuiate si ele in cafea.
- Daca nu aveti cafea facuta si va e mai usor cu nes, faceti un nes din 2 lingurite de nes si 300 ml apa rece.
- Acum punem o folie de plastic deasupra tortului nostru si il bagam la frigider cca 2 -3 ore pana se incheaga putin.
Frisca putem sa o batem chiar inainte sa ornam tortul cu 3 lingurite de zahar pudra!
Crocantul de migdale l-am facut asa: 150 gr migdale tocate cu 80 gr zahar si cu o lingura de apa le-am pus intr-o tigaie teflonata si le-am caramelizat. Daca nu aveti chef sa faceti crocantul, puteti orna si cu ciocolata rasa, mie imi place mai mult crocantul si se potriveste de minune cu aroma de cafea din piscoturi.
Am scos tortul din frigider si l-am rasturnat pe un platou (nu uitati sa scoateti folia de deasupra :-)) si l-am imbracat in frisca.
Peste frisca am pus crocant de migdale, cu grija!
Mai mult ornarea mi-a luat timp decat pregatirea tortului in sine 🙂
Eu l-am taiat dupa vreo 6 ore, dar este muult mai bun daca il taiem a doua zi, tortul isi va defini mai bine gustul!
Pofta buna si va asigur ca o sa va placa, este si rapid si bun!
Arata foarte bine! Il voi face cat de curand! :*