Click here for English version!
Nu stiu cata lume mananca mancare de gutui, eu am copilarit cu asa ceva, mi se pare delicioasa si in fiecare an, toamna, o gatesc. Gutuile se pastreaza foarte bine la temperaturi scazute, in beci sau camere intunecate! o recomand cu placere, este o mancare dulce care se poate prepara cu carne de pui sau eventual de vita, nu recomand porc!
Ingrediente:
- 4 gutui
- 6 linguri zahar
- 6 copanele de pui (sau pulpe intregi 4)
- ulei pentru prajit
- un praf de sare
- 1 lingura faina
- Gutuile se spala de puf si se taie felii mai groase.
- Se prajesc in ulei pe o parte si pe alta apoi se scot cu o paleta intr-un castron, sau eventual pe prosop de hartie sa absoarba grasimea.
- Daca folositi carne de pui, recomand sa prajiti si carnea inainte. Puteti folosi si piept de pui, daca nu va plac ciocanelele.
- Se face un sos caramel, in care se vor fierbe si carnea si gutuile.
- Se caramelizeaza cele 6 linguri de zahar (nu se arde, trebuie sa aibe o culoare frumoasa, ca si caramelul) si apoi se stinge cu o cana de apa mestecand rapid pana se dizolva zaharul. Se pune acest sos intr-o craticioara apoi se aseaza bucatile de carne si feliile de gutui si completam cu apa pana cand sunt acoperite in intregime. Potrivim de sare.
- Se lasa sa fiarba cateva minute la foc mic pe aragaz fara sa amestecam, sau amestecam cu grija. Dupa ce dau un clocot, bagam mancarea in cuptor si o lasam sa se fiarba molcom cca 15-20 minute, ca sa se patrunda gutuile.
- Daca sosul este prea subtire (vi se pare apos), dizolvati o lingura de faina in putina apa rece si turnati-o incet peste mancare amestecand usor sa nu zdrobiti feliile de gutui.
- Se serveste cu pofta si cu icredere! ;-), este o mancare deosebita si aromata, usor acrisoara dar si dulce! Balanta dintre gusturi este una echilibrata.
- Pofta buna!
Mancare de gutui/ Queens stewThe balance between sweet and sour is just perfect plus the flavor of chicken meat makes this meal just perfect!Author: gabriela cuisineRecipe type: main courseCuisine: RomanianServes: 6Ingredients- 4 queens
- oil for frying
- 4 chicken legs (you can use veal too) or 6 drumsticks
- 1 tbs flour
- 6 tbs sugar
- salt to taste
Instructions- Wash the queens and slice them in thick pieces.
- Fry them on each side then take them out and put them on paper towel to absorb the excess oil.
- Caramelize the sugar (until has that beautiful caramel color), do not burn it, then pour 1 cup water over and stir fast until well dissolved.
- Fry the pieces of chicken too, if you use chicken. If you use beef, it is better to boil it first, then fry it.
- Put this sauce in a pan then arrange the meat and the fried slices of queens all over the sauce. Pour more water on the top until everything is well covered.
- Let it simmer for few minutes then put it in the preheated oven for about 20 minutes, until the queens are soft.
- If the sauce is too runny, dissolve 1 tbsp of flour in some cold water then pour it gently over the meal and stir easily.
- Let it boil for 5 more minutes and it is done to serve!
- Enjoy! It is delightful!
Gabriela, eu sunt topita dupa mancarea asta! Din punctul meu de vedere, este o delicatesa! Foarte buna alegerea, prezentarea frumoasa, extrem de apetisant cu tot! Te pup cu drag si seara frumoasa!
Mulțumesc mult Laura! Și eu sunt topita după ea :-). Pupicei dulci! <3
Gutuie este ‘quince’, nu ‘queens’.
Multumesc Ana, cateodata nu stiu unde mi-e capul…:-)
O scapare. Importanta e nebunia asta de mincare, as minca toata cratita.
Și eu la fel! E o nebunie de mâncare , îmi lasă gura apa 🙂